EmmiKurkela

Tunnustus uudelle hallitusohjelmalle

Aika monta vuotta Suomessa päättäjät ovat nukkuneet ruususen unta monien tasa-arvo- ja hyvinvointikysymysten kohdalla. Tarvittiin vaalit, jossa erityisesti nuoret lähtivät liikkeelle, ja jossa erityisesti (ja eri tavalla kuin ennen) naiset nousivat ryminällä eduskuntaan. Arvoliberaalien vaalivoitto näkyy nykyisessä hallitusohjelmassakin: vihdoinkin moni tervetullut uudistus on saanut tuulta purjeisiin.

 

Edellinen hallitus oli kunnianhimoinen Suomen talouden kuntoon laittamisessa, mutta suurimmassa kiimassa tuntui vähemmälle huomiolle jääneen monet tasa-arvon kannalta tärkeimmät kysymykset, kuten perhevapaauudistus sekä tarpeelliset toimet mm. lähisuhde- ja seksuaaliseen väkivallan uhrien aseman parantamiseksi. Tästä on kuitenkin pakko lukea pois väistyvän oikeusministerin Antti Häkkäsen vaikuttava työ mm. seksuaalirikoslainsäädännön rangaistusten uudistamiseksi. Kiitoksena hyvästä työstä Häkkänen saikin ison vaalivoiton omassa vaalipiirissään ollen yksi Kokoomuksen ääniharavista. 

 

Tätä nykyä lähisuhde- ja seksuaalisen väkivallan uhrien asema on heikko ja alueellisesti epätasa-arvoinen. Suomessa ainoastaan Helsingissä on toiminnassa seksuaalirikosten uhrien tukikeskus (Seri-tukikeskus), jonne seksuaalirikosuhrien auttaminen on keskitetty. Seri-tukikeskuksen toiminta on paitsi kattavaa, myös moniammatillista. Jokainen voi mielessä ajatella, miten hieno asia voimakkaan traumaattisen kokemuksen uhrille on päästä ammattiavun piiriin, jossa juuri tähän segmenttiin erikoistuneet lääkärit ja hoitajat hoitavat mm. oikeudelliset lääkärintarkastukset, fyysisen hoivan, ja näiden lisäksi tarjoavat sekä psyykkistä apua että ohjaavat juridisen avun piiriin. Kaikki moniammatilliset avun elementit löytyvät yksien seinien sisältä, ja huolenpito jatkuu akuutin hoivan lisäksi myös kontrollin omaisesti riippuen sovitusta seurantajaksosta. Tällainen tukikeskusten verkosto aiotaan laajentaa valtakunnalliseksi, mikä on erinomainen asia jo naisten aseman paranemisen vuoksi, mutta myös alueellisen epätasa-arvon korjaamiseksi.

 

Sen lisäksi, että tukikeskuksia aiotaan laajentaa valtakunnalliseksi, uusi hallitus aikoo panostaa myös turvakotipaikkojen lisäämiseen. Itse olen ollut ensi- ja turvakotipalveluiden saajana muutama vuosi takaperin. Vaikken tuolloin avun tarpeessa ollutkaan väkivallan uhrina, näin konkreettisesti miten kullanarvoista työtä turvakodit tarjoavat. Turvakodin puolelle tuli useita perheitä (yleensä naisia ja lapsia) eri sosioekonomisista asemista akuutin hädän keskeltä; kenellä oli erittäin riitaisa ja väkivaltainen avioliitto tullut päätökseen, ja kuka oli paossa humaltunutta ja väkivaltaista kumppania. Olipa siellä yksi afrikkalainen perhekin, joka vast' ikää oli tullut pakolaisleiriltä Suomeen, ja oli nyt paossa perheen väkivaltaista isää. Tarinoissa toistui usein sama kaava: takana oli ollut usein jo vuosia kestänyt lähisuhdeväkivallan kierre, johon liittyi sekä henkistä, taloudellista, fyysistä että seksuaalista väkivaltaa, ja nyt rohkeat naiset halusivat sen kierteen katkaistuksi. Jotta se onnistuisi, on lähdettävä pois heti kun mahdollista sellaiseen paikkaan, josta heitä ei löydetä, ja jossa he ovat turvassa eri tukipalveluiden piirissä. Sekä Turvakotien että Seri-tukikeskusten toiminnassa yhteistä on sama ideologia avun tarjoamisesta yhdessä paikassa kattavasti ja moniammatillisesti. 

 

Nämä kaksi esimerkkiä olivat vain osa hallitusohjelman naisten aseman parantamisen eteen tehtävistä uudistuksista. Taustalla on arvopohjan lisäksi myös Euroopan neuvoston solmima ns. Istanbulin sopimus  naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisystä ja torjumisesta. Vaikka sopimus on astunut voimaan jo vuonna 2015, nyt uuden hallituksen myötä tehdään tuntuvia satsauksia näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämän sopimuksen myötä hallitus aikoo myös perustaa erityisen itsenäisen ja riippumattoman naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän, jonka tehtäviin kuuluu seurata em. perusoikeuksien toteutumista yhteiskunnassa.

 

Vaikka talouskysymykset ovat toki tärkeitä hyvinvointipalveluiden kattamiseksi, näiden lisäksi valtio on olemassa - ennen kaikkea - ihmisten perusoikeuksien turvaamiseksi. Perusoikeuksien toteutuminen, jotka ovat perustuslaillisesti turvatut, ovat lopulta pitkällä aikavälillä paljon tärkeämpiä kysymyksiä kansalaisten kannalta kuin esimerkiksi yksittäiset veronkorotukset tai tukien indeksisidonnaisuudet. Siitä näkökulmasta edellä mainitut parannukset ovat oikeutetusti yksi uuden hallituksen tärkeimpiä uudistuksia, ja tästä on kunnia annettava uudelle hallitukselle; oodi tasa-arvolle, oodi perusoikeuksille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ensin syyt ,sitten seuraukset.Nämä turva-ja ensikodit ovat seurausta,ja kokoomuksen-keskustan ansiosta ne syyt ovat jääneet jo alkujaan hoitamatta ,tai /ja niitä on lisätty poliittisilla päätöksillä.

Suomessa on leikattu sos.turvaa,lastensuojelun lainmukaisia palveluja,terveydenhoitopalveluja karsittu ,kouluista rahoja,henkilökuntaa ,seksuaalikasvatusta ulkomaalaistaustaisille ei ole,itsemääräämisoikeutta ei ole taottu sinne päähän vaikka siitä oli jo 2011-2012 suuri huoli räsäsellä,kyllä ne SYYT pitää ensin selvittää eli korjata ne VIRHEET JO SIELLÄ ALKUJUURILLA,ei hassata rahaa rouvakerholaisten suojatyöpaikkoihin .Sinne on syydetty miljarditolkulla rahaa jo nyt,ja syydetään joka vuosi.

Varmasti kiinnostaa se että turvakodeissa ovat ulkomaalaistaustaiset yliedustettuna,ja siellähän ei tunnetusti apua haeta ennenkuin on ns.löysät housuissa ja sos.viranomaiset eivät uskala rasismin pelossa puuttua,eivätkä suomalaisen vieraskoreuden ja sen ihmeellisen asenteen vuoksi,joka on kaikkia ulkomaalaistaustaisia kohtaan.

Voi,voi sentään kun näille rouvakerholaisille on syydetty miljoonia rahaa ja lisää porukkaa kaiken aikaj asilti tai juuri siksi ovat ongelmat ainoastaan kasvaneet.Lastensuojelun huostabisnes kansainvälisine SOS-KEHITYSMAA lapsikylineen ja muine satoine toimijoideen osoittaa hyvin suomen alennustilan ,joka tiedetäänkin laajalti muualla maailmalla.Kerjätään rahaa suomalaisille lapsille tv:ssä KOSKA ei ruokaa.

Huh,huh.

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela

Ennaltaehkäisevä työ on todella tärkeää, mutta panostukset siihen ei aina takaa kaikilta osin täydellistä tilannetta. On edelleen uhreja, jotka joutuvat rikosten uhriksi, ja jotka tarvitsevat akuutisti apua mm. tekstissäni kuvaillun kaltaisissa tilanteissa. Heitäkin on autettava, ja yhteiskunnan turvaverkkojen on vastattava riittävän kattavasti ja moniammatillisesti myös heidän avuntarpeisiinsa.

Toimituksen poiminnat