EmmiKurkela

Alkoholilain uudistus sen todistaa - holhousyhteiskunnan juna on ajanut ohi

Eri puolueet, aatteet ja ideologiat ovat tarjonneet aina vaihtoehtoisia rooleja ja odotuksia valtiovallalle. Siinä millaisena valtion rooli nähdään, riippuu siitä, mille akseleille eri ideologiat jakautuvat. Perinteinen jako oikeistoon ja vasemmistoon sekä konservatiiveihin ja liberaaleihin selittää myös eri sektoreiden ihanteita valtion roolista. Miten valtion tulisi suhtautua yksilöiden omaisuuteen ja sen jakamiseen, ja miten (ja kuinka paljon) valtio rajoittaa yksilöiden oikeuksia kollektiivisen hyödyn näkökulmasta?

 

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunnan ajatus pohjautuu sosiaalidemokraattiseen Pohjoismaisen hyvinvointivaltion malliin, jonka vuoksi Suomessa veroaste on korkea ja tulonsiirroilla tasataan tuloeroja ja lisätään hyvinvointia. Toinen, mikä on ominaista suomalaisessa yhteiskunnassa, on valtion rooli kontrolloijana, mitä perustellaan usein kollektiivisen hyödyn näkökulmasta.

 

Tämän hallituskauden yksi eniten keskustelua herättäneistä uudistuksista koski alkoholilakia. Julkinen sektori on Suomen historiassa perinteisesti rajoittanut tiukkaan alkoholin myyntiä ja saatavuutta. Taustalla kummittelee ajatus suomalaisista alkoholinkuluttajina, johon tietysti vaikuttaa mitä suuremmissa määrin päihdeongelmaisten määrä Suomessa. Varsinkin vasemmalla olevat puolueet ja konservatiivit sekä julkisen sektorin toimijat (THL esimerkiksi) ovat nähneet, että valtiolla on kontrolloijana suuri myönteinen merkitys alkoholiongelmaisten alkoholin kulutukseen. Siksi eteenkin THL kampanjoi julkisuudessa voimakkaasti alkoholilain uudistusta vastaan.

 

Uudistus tuli, ja mitä siitä seurasi? Vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan eivät olleet niin dramaattiset kuin THL ennakkoon uhkaili. Alkoholin kulutus kasvoi vain 0,5% THL:n ennustaman 4% sijaan.

 

Vaikka kollektiivinen hyöty on kieltämättä hyvä ja perusteltu näkökulma mihin tahansa poliittiseen kädenvääntöön, on sen kausaliteettisuhteiden perustelu ja toteen näyttäminen joissain kysymyksissä hyvin vaikeaa. Vaikka alkoholisteja maassamme on, ja tulee aina olemaan, valtaosa ihmisistä on kohtuukäyttäjiä.  Ja vielä toisekseen; päihdeongelmaisten päihteiden käyttöä ei pysty kontrolloimaan, ei edes valtiovalta. Jospa pystyisikin, ei meillä olisi lainkaan esimerkiksi huumeriippuvaisia.

 

Nykyisen sivistyksen keskellä ihminen on viisas ja älykäs. Yhteiskunta ja ihmisten suhde valtioon on muuttunut. Ihmiset hankkivat itse omat tietonsa, ja tekevät itse omat ratkaisunsa julkisen vallan ohjeistuksista huolimatta. Kansalaiset ovat (varsinkin nykyään) hankalia holhottavia, sillä globaalissa maailmassa ihmiset ovat alttiita ylikansallisille trendeille ja elämäntavoille.  

 

Tervetuloa Eurooppalainen terve alkoholikulttuuri! Tervetuloa valtio, joka olet holhoojaroolin sijaan perustehtävien ytimessä: osana hyvän elämän mahdollistamisessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat