EmmiKurkela

Korkeimman oikeuden päätös ohjeistaa nettikansaa

Tässä digiajassa, jossa yleiset poliittiset vaikuttamismahdollisuudet sen kuin laajenevat, on riskinsä siinä että poliittinen vaikuttaminen tulee entistä rumemmaksi entistä rumemmilla välineillä. Sen lisäksi että medialukutaito on edelleen joillain ihmisillä verrattain kehnoa, vaihtoehtoisten totuuksien syöttäminen buustaa kasvavaa vastakkainasettelua suomalaisissa.

 

Taannoin julkisuudessa pyöri video, jossa vanhemmat olivat kuvanneet lastensa kiireellisen huostaanoton. Tarkoitus oli kai tuoda epäkohtia esille, miten lapset viedään väkisin kotoa sosiaalityön toimesta. Mediassa on laajemminkin pyörinyt runsaasti kertomuksia lastensuojelun tilasta Suomessa; milloin se ei puutu riittävällä vakavuudella olemassa oleviin ongelmiin, ja milloin se puuttuu vaikkei niitä olisi. Yksipuolinen on totuuksien maailma, sillä koskaan missään tilanteessa lastensuojelun toiminta päätöksineen ei voi olla läpinäkyvää medialle yksityisyyden suojan turvaamiseksi. Jos vallalla on vain yksi tieto, on puutteellisen medialukutaidon vuoksi ihmisillä käsitys vain yksipuolisesta totuudesta. Se on ongelmallista, sillä loppupelissä on kysymys siitä; voimmeko käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua, jos käymme sitä paikkaansa pitämättömillä faktoilla?

 

Lastensuojeluun liittyy monenlaisia ongelmia. Lastensuojelulaki edellyttää tietynlaisia toimia tietyissä tilanteissa, mutta silti loppujen lopuksi kysymys on perheen ja sosiaalityön välisestä yhteistyöstä ja luottamuksesta. Kysymys on siitä, haluaako vanhempi tehdä yhteistyötä ja olla avoin erilaisten haasteiden edessä, ja toisaalta taas siitä, luottaako sosiaalityöntekijä vanhemman kuvaukseen perheen tai lasten haasteista. Optimaalisin tilanne on, että lapsen etu toteutuu. Se voikin toteutuu ainoastaan silloin, kun vanhemmalla on kerrottavana todenmukainen kuvaus aivoimesti ja rehellisesti voimassaolevista haasteita, mihin sosiaalityöntekijä luottaa ja osaa mitoittaa tarvittavat tukitoimenpiteet realistisen kuvauksen mukaisesti. Kaikkein radikaalein toimi, mitä sosiaalityöntekijä voi lapsen edun eteen tehdä, on kiireellinen huostaanotto. Sen edellytykset eivät täyty heppoisin perustein, ja sen on hyvä jokaisen tiedostaa, vaikka kyse onkin viimekädessä sosiaalityöntekijän harkinnasta.

 

Korkein oikeus on antanut ennakkotapaustuomion lastensa kiireellisen huostaanoton videoinnista. Kyseessä oli vuonna 2014 vanhempien kuvaama lasten kiireellinen huostaanottotapaus. Tuo video pyöri laajasti eri sosiaalisen median kanavilla, mistä oli tunnistettavissa lasten kasvot, kotitalo sekä paikkakunta, jossa video oli kuvattu. Korkeimman oikeuden ratkaisun mukaan lasten vanhemmillakaan ei ole oikeutta julkaista lapsistaan arkaluontoista materiaalia netissä. KKO:n tuomiosta on vedettävissä johtopäätös: vanhemman harkintavalta ei riitä, jos kyse on yksityisyyttä loukkaavan tiedon levittämisestä.

 

Korkeimman oikeuden tuomio viitoittakoon jokaisen median käyttäjän poliittista vaikuttamista. Lasten yksityisyyttä loukkaava materiaali ei ole laillinen poliittisen vaikuttamisen väline. Ei edes silloin, vaikka tapaus herättää tunteita ja omakohtaisesti koettuja epäkohtia halutaan nostaa yleiseen keskusteluun. Lasten yksityisyys ei ole vaikuttamisen väline, vaikka sillä saisi raflaavaa ja tunteisiin vetoavaa keskustelua eri somealustoilla. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jotenkin blogista välittyy sellainen tunne, että sosiaalityöntekijä on objektiivinen ja erehtymätön, ja vanhemmilla vain ongelmia rehellisyyden kanssa?

Ei ole tullut mieleen, että mikä tahansa koneisto suojelee itseään ja omiaan?

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela

Minusta taas blogini ei alkuunkaan ottanut kantaa siihen, vaan pikemminkin siihen, jos käymme yhteiskunnallista keskustelua lastensuojelun tilasta emme voi käydä sitä lasten yksityisyydellä. Ja hieman laajemmin: on hyvä, että KKO asetti ennakkotapauksellaan nettikäyttäytymiselle raamit.

Onneksi silti myös lastensuojelulaki ja sosiaalihuolto nauttii samaa vallan kolmijakoa kuin muutkin yhteiskunnalliset instanssit. Jokaisella vallankäyttäjällä on valvojansa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Periaatteessa toki noin, vaan kun mikään järjestelmä ei ole virheetön. Tämän tyyppinen päätös taas on omiaan tukemaan järjestelmän mahdollisuuksia puolustaa itseään ja mahdollisia virheitään.

Meillä on esimerkiksi isyysjutuissa paljon esimerkkejä siitä, miten järjestelmä on tehnyt virheen ja myöntänyt sen vasta pakon edessä vuosien kuluttua. Siinä välissä on tuhottu monen ihmisen elämä.

Mutta sellainen ei taida koskettaa ja näyttäytyä epäoikeudenmukaiselta.

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela Vastaus kommenttiin #3

Jospa tutustuisit ko. ennakkopäätökseen.

Kyseessä ei ollut kiireellisen sijoituksen oikaisupyyntö tmv. Kyseessä oli lasten yksityisyydensuojan loukkaus.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #4

Ja missäs tilanteessa sitä lasten yksityisyyden suojaa ko. tapauksessa rikottiinkaan?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Onneksi suurin osa suomalaisista aikuisista ja terveistä nuorista eivät kannata fasismia vaan tukivat ja tukevat perhettä joiden pojat vietiin lainvastaisesti kotoaan.Ketä luulevat pelottelevansa ja uhkailevansa näillä systeemin päätöksillä,kun perheet joita kohti nämä uhailut on tarkoitettu ovat käyneet läpi jo sellaisen helvetin,ettei varmasti kiinnosta enää suomen oikeuslaitoksen antamat päätökset,joiden taustalla on ainoastaan suomen hallituksen suojaamistoimi lastensuojelun mielivallan jatkamiseksi ja nykyisen huostakulttuurin jatkamiseksi.

Yli 20 vuotta on tätä näytelmää esitetty ja systeemin mätä sisusta löyhkää ulkomaita myöten.Keitä uhkaillaan keitä ei ,on taas aivan eri asia,eivät perheet enää pelkää ,eivätkä varsinkaan he,joilla ei ole mitään menetettävää.Kun tällaisia alkaa kirjoittelemaan ,pitää ensin ottaa selvää missä jamassa on suomen lasten oikeudet,lastensuojelu ja ihmisoikeudet,perhesuoja jne..

Ei kai kukaan kuvittele että 2018 v.pystytään salaamaan tällaiset laittomuudet ja rikokset joita suomessa on tehty perheitä kohtaan?

Olisikohan Oulussa syytä katsella peiliin ja tarkkaan,kun 10v. lasta/lapsia on käytetty hyväksi törkeästi ja nämä lastensuojelun tantat ynm.ovat nukkuneet ja jahdanneet syyttömiä perheitä ja raijanneet lapsia huostaloihin kotipihoilta ja päiväkodeista jne.

Toimituksen poiminnat