EmmiKurkela

Hyväntekeväisyyslottoa omien eturyhmien rahoittamiseksi

Suomessa on Euroopan Unionin poikkeusluvalla myönnetty erityisvapaus omiin monopolijärjestelmiinsä, kuten vaikkapa Alkoon, Valtion rautateihin (VR) ja Veikkaukseen. Suomen hyvinvointivaltiojärjestelmä pohjaa vankasti sosiaalidemokraattiseen ajatukseen valtiosta holhoojana ja huolenpitäjänä, jossa yksityisen ihmisen vapaus ja vastuu ovat jollain tasolla rajoitettua. Monopolien avulla holhoaamisen tehokkuudesta ei ole näyttöjä, vaan heijastuvat tunteista ja uhkakuvista, jotka eivät välttämättä ole realistisia. Poliittinen tahtotila järjestelmän muuttamiseen puuttuu, sillä julkiset monopolit ovat osa tuttua ja turvallista järjestelmää, mutta myös sen takia, että ne toimivat suojatyöpaikkoina ja omien poliittisten eturyhmien rahoittajina.

 


Veikkaus on Suomen ainoa rahapelien järjestäjä, ja on saanut Euroopan Unionilta hyväksynnän omalle monopoliasemalleen, mikäli sen toiminnan keskiössä on sen markkinoima peliongelmien ehkäisevä toiminta sekä valistustyö. Veikkauksen lobbaustyö on ollut purevaa, vaikka todellisuudessa sen toimintaan liittyy useita ristiriitaisuuksia. Veikkaus mainostaa suuresti sen asemaa hyväntekijänä, ja se jakaakin voittorahoja miljardi euroa vuosittain mm. tieteeseen, taiteeseen, liikuntaan ja nuorisotyöhön. Kuulostaa hyvältä tarkoitusperältä, mutta myös erityisen hyvältä markkinointikeinolta. Miten Veikkauksen tavoitteena voi olla  vuosittainen kasvu, ilman peliongelmien lisääntymistä?

 


Veikkauksen agendaan peliongelmien ehkäisijänä ja vastuullisena rahapelien tarjoajana romuttui Seuran uutisoiman tutkimuksen seurauksena. On tutkittua että nimenomaan markettien ja huoltoasemien yhteydessä sijaitsevat kolikkopeliautomaatit ova kaikkein addiktoivimpia pelimuotoja. Seuran teettämän tutkimuksen mukaan kolikkopelejä on sijoitettu huomattavan runsaammin niille alueille, jossa on matalampi tuloisia, vähiten koulutettuja ja eniten työttömyyttä. Tutkimuksessa tuli myös ilmi, että hyvätuloisten asuttamilla seuduilla kolikkopelejä on vähemmän. Köyhemmät suomalaiset pelaavat rahapelejä enemmän kuin rikkaat, minkä vuoksi riski peliongelmien syntymiselle on heillä isompi. Miten rahapeliautomaattien sijoittaminen helposti saataville , suuren kysynnän alueille kestää tarkastelua peliongelmien ehkäisyssä?

 


Moni varmaan muistaa eri säätiöiden ja puolueiden vaalirahakohut, esimerkiksi joissa Veikkauksen rahoittamat säätiöt (esim. Nuorisosäätiö) jakoivat vaalirahaa Keskustan Antti Kaikkoselle. Myös Veikkauksen rahoittamaa nuorisojärjestötoimintaa käytetään puoluepolitiikan tukemiseen. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Puolueiden nuorisojärjestöt saavat rahaa erilaisten poliittisten tapahtumien ja illanviettojen järjestämiseen tarjoiluista lähtien.  Moraaliset pohdinnat säätiöiden ja järjestöjen rahankäytöstä kuuluu heille itselleen, ellei lakia ole rikottu, mutta on hyvä kysyä tätäkö varten meidän järjestelmä on olemassa? Kuka poliitikko haluaa luopua järjestelmästä, jos tiedossa on, että kun hyvin pyyhkii puolueella niin on mahdollista istua Veikkausvoittojen rahakirstun päälle ja jakaa almuja omille eturyhmilleen?

 


Veikkauksen monopoli on purettava, koska se ei tehokkaasti täytä Euroopan unionin ehtoa peliongelmien ehkäisyssä. Vapaat markkinat mahdollistaa laadukkaammat pelimarkkinat suuremmilla voittoprosenteilla, ja peliongelmien ehkäisijäksi voidaan laittaa taho, joka ei ole riippuvainen pelien tuomasta tuotosta. Meillä on myös hyviä esimerkkejä (esim Lastensairaala) yksityisen tahon järjestämästä hyväntekeväisyyskampanjoista, jotka voivat rahoittaa hyväntekeväisyyskohteita peliongelmaisten sijaan. Osa Veikkauksen rahoittamista aloista voidaan myös tuoda osaksi hallituksen budjettia, kuten vaikkapa Ensi- ja turvakotien liitto tai SOS-lapsikylä. Lisäksi jos järjestelmän tehokas peliongelmien ehkäiseminen halutaan taata, sen datan kerääminen on oltava tehokasta ja julkista.

 


https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/seuran-hankkima-aineisto-paljastaa-veikkaus-sijoittaa-eniten-rahapeliautomaatteja-kaikkein-koyhimpien-asunalueille/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat