EmmiKurkela

Poliittisten lakkojen kirous

Juuri uutisoitiin, että hallituksen kaavaileman aktiivimallin seurauksena joukko ay-liikkeitä ovat intoutumassa poliittiseen lakkoiluun. Ensi perjantaina koko pääkaupunkiseudun julkinen liikenne lähijunat poislukien seisahtuu vuorokaudeksi sen vuoksi, että Julkisen hyvinvoinnin laitos aikoo olla äänitorvena työttömille aktiivimallin vuoksi. Paljon parjattu aktiivimalli muka heikentää työttömien oikeuksia tukiin, mistä johtuen ay-kenttä kostotoimena ironisesti heikentää julkisen liikenteen varassa olevien mahdollisuutta käydä töissä tai koulussa.

 

Perjantainen lakkoilu on esimerkki siitä, kuinka helposti poliittiseen lakkoiluun ryhdytään. Ammattiyhdistysliikkeillä ei ole tässä asiayhteydessä kansan mandaatti poliittiselle valankäytölle, mutta silti sen tekevät, ja keiden kustannuksella? Julkisen liikenteen seisahdus tuskin haittaa ministeri-audien takapenkillä. Ammattiyhdistysliike harjoittaa siis oppositiopolitiikkaa ilman kansalaisten tai edes jäsentensä mandaattia, minkä lisäksi aikovat valvoa ettei ammattiyhdistysliikkeen johdon päätöksestä kukaan tule töihin silloin, kun he itse niin päättävät. Ammattiyhdistysliikkeiden oma sooloilu rapauttaa uskoa toimivan sopimusyhteiskunnan ylläpitämiseen.

 

Ollaan aktiivimallista mitä mieltä tahansa, on ironista, että kostotoimena hallitukselle ay-kenttä lakkoilee niiden ihmisten kustannuksella joiden äänitorvena he aikovat olla. Aktiivimallin toimenpiteet velvoittavat työnhakijaa aktiivisuuteen työnhaussa, ja tässä hallituksen on ollut tarkoituksena ainoastaan rohkaista aktiivisuuteen kepin ja porkkanan avulla. Oma mielipiteeni on, että on turha kuvitella että aktiivimallista työttömyys kohenisi merkittävästi. Suurimmat ongelmat työttömyydessä on nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän kannustinloukut, eikä siihen byrokratian lisääminen koneistoon tule auttamaan. Mutta kaikkein pöyristyttävintä tässä kaikessa on se; kuka Suomen yhteiskunnassa käyttää poliittista valtaa, millä mandaatilla ja keiden kustannuksella?

 

 

EDIT: korvattu termi laiton lakko termillä poliittinen lakko.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (215 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voipi olla, tähän hätään se vielä kerkiä.

Blogin kirjoittaja on muuten yksinkertaisesti väärässä.

Kyseessä EI OLE LAITON lakko sen kohdistuessa poliittiseen päättäjään. Simppeli asia, jota ei valtamediassakaan viitsitä korjata.

Voidaan katsoa vaikka Valtionvarainministeriön sivuilta:
"Työntekijöillä on kuitenkin työehtosopimuksen voimassa ollessakin mahdollisuus ryhtyä edellä mainittuihin poliittisluonteisiin tai myötätuntotyötaistelutoimenpiteisiin."

http://vm.fi/tyorauha

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mihinköhän tuo "edellä mainittuihin" viittaa? Tainnut kirjoittaja VM:ssä vedellä copy-pastella...

Miten mielestäsi mielenilmauksen määrääminen pakolliseksi, myös liittoon kuulumattomille, istuu lainsäädäntöömme. Mikäköhän pykälä sallii täysin ulkopuolisen osapuolen ansiotöiden estämisen? Toimihan kuulemma ei kohdistu työnantajaan, joten mielipiteenvapaus mahdollistanee poliittisesta mielenilmauksesta kieltäytymisen.

https://www.teollisuusliitto.fi/2018/01/teollisuus...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #118

En tiedä mihin viittaa, mutta juurihan tässä oli myös EVA:n tilaama tutkimus, jossa ehdotettiin poliittisia lakkoja kiellettäviksi. Nykylainsäädännön mukaan näin ei ole. Tuosta uutisesta vaikkapa Talouselämä totesi: "Suomessa vallitsevan työoikeudellisen tulkinnan mukaan lakko on laillinen, jos se ei liity työehtosopimukseen." Tämä ei liity.

Teollisuusliitto olisi voinut jättä tuon tekemättä. Myös taktisessa mielessä se antoi typerästi aseen vastustajien käteen, jolla nyt vaikkapa Kärnä ratsastaa ja Usari Facebookissa komppaa ja jakaa.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240674-kansanedus...

Alkuperäiseen asetelmaan itse lakon laillisuudesta tai laittomuudesta, mitä tässä käsitellään, ei teollisuusliiton sanomiset muuta asiaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #134

Olisi voinut jättää tekemättä, mutta ei jättänyt. Pohdintani aihe oli, onko liittoon kuulumattoman pakottaminen osallistumaan poliittiseen mielenilmaukseen laillista. Oikeustajuni sanoo ettei se voi olla. Jos niin on, ei tuollainen lakkokaan voi olla laillinen. Kyseessä olisi siis laiton lakko. En ole aiheeseen riittävästi syventynyt esittääkseni laintulkintaa, joten kysyin asiaa, kun sinä esitit tulkinnan lakon laillisuudesta. Kantasi laillisuuskysymykseen jäi harmillisen epäselväksi. Täytyykö tässä ruveta taas Finlexiä kyntämään?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #158

Taas mennään tähän touhuun. Lakko itsessään ei ole laiton.

Asetelma on aivan sama kuin järjestettäisiin laillinen mielenosoitus, jossa joku taho tekee jotain laitonta, jonka perusteella leimaisit koko mielenosoituksen laittomaksi.

En tiedä tarkkaa lakia liittyen Teollisuusliiton toimintaan. Jos haluat kyntää Finlexiä sen toimien osalta, niin antaa mennä. Minulla on muutakin tekemistä. Ei kuulosta lailliselta, mutta edelleenkään se ei tee koko lakosta laitonta.

Tähän voi lisätä, ettei tässä nimenomaisessa blogissa ollut siitä mitään puhetta vaan uutinen Teollisuusliiton toimista tuli myöhemmin. Nythän kirjoittaja itsekin on korjannut otsikon poliittiseksi lakoksi, mutta sinä näköjään sait nyt keppihevosen myöhemmin tapahtuneesta Teollisuusliittoon liittyvästä uutisoinnista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #160

Kuten sanoin kysyin sinulta, koska osasit kertoa ettei lakko ole laiton. Tietäen perusteellisuutesi oletin sen perustuvan tietoon, eikä mutuun. Mitä esimerkkiisi tulee, niin analogiahan olisi, että järjestäjä kertoo että mielenosoituksessa on tarkoitus tehdä laittomuuksia. Kysymys tosiaan on siitä, onko mielenosoitus silloin laiton, vai syyllistyykö vain järjestäjä yllytykseen (olettaen että esitetty toteutuu). Arvelisin että ilmoitettu rikollinen aikomus vie pohjan lailliselta mielenosoitukselta. Sitä en osaa sanoa voiko analogiasta vetää johtopäätöstä lakon osalta. Työlainsäädännössä nyt on muutenkin kaikenlaisia outoja säädöksiä.

Toivoin vähän apua pohdintaan, mutta jostain syystä taisi nyt olla puolustusmoodi päällä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #161

Voisitko alkuun osoittaa miten Teollisuusliitto pakottaa liittoon kuulumattomia osallistumaan. Toteat kommenteissasi mm:
"Mikäköhän pykälä sallii täysin ulkopuolisen osapuolen ansiotöiden estämisen?"
"Pohdintani aihe oli, onko liittoon kuulumattoman pakottaminen osallistumaan poliittiseen mielenilmaukseen laillista."

Voisitko kertoa Teollisuusliiton tiedotteen kohdat, jonka perusteella päättelet heidän kehottavan pakottamiseen liitton kuulumattomien osalta.

Alusta löytyy kohta:
"Lakko koskee kaikkia Teollisuusliiton sopimusalojen töitä ja kaikkia alojen työntekijöitä, olivatpa he Teollisuusliiton jäseniä tai eivät."

Ei käsittääkseni sisällä uhkausta tai painostustoimenpiteitä liittoon kuulumattomille.

Myöhemmin todetaan:
"Teollisuusliiton sääntöjen seitsemännen pykälän (7§) mukaisesti liiton hallituksen tai valtuuston päättämä työtaistelu on ammattiosastojen jäseniä sitova."

"Teollisuusliiton työtaisteluohjeen mukaisesti henkilö, joka tekee lakon alaista työtä, on Teollisuusliiton ammattiosaston jäsen, hänelle lähetetään ammattiosaston toimesta vastinepyyntö. Vastinepyynnössä kerrotaan, että henkilöä epäillään lakon alaisen työn tekemisestä tietyllä ajalla ja pyydetään jäsentä vastaamaan joko kirjallisesti tai suullisesti asiasta ammattiosastolle."

"Vastineen kuulemisen jälkeen ammattiosasto käsittelee asian ja tekee tarvittavat toimenpiteet. Jos rikkuri on jonkin toisen liiton jäsen, ollaan Teollisuusliitosta yhteydessä kyseiseen liittoon ja se ryhtyy tarvittaviin toimiin."

No niin, selvitysvelvollisuus on siis jäsenillä, ei muilla. Ollessaan jäsen sitoutuu myös liiton sääntöjen mukaisiin velvollisuuksiin eikä pelkkiin etuihin - tämä lienee selvää.

Kuitenkin mm tämä Uusi Suomi vetää tiedotteesta johtopäätöksen:
"Jos Teollisuusliiton sopimusaloilla työskentelevä tekee perjantaina töitä, vaatii työpaikan ammattiosasto häneltä selityksiä, vaikka henkilö ei kuuluisi Teollisuusliittoon."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240593-ay-liikkee...

Tahallista vai tahatonta väärinymmärrystä Almamedialta? En tiedä.

Tämä on Usarin ja Talouselämän itse keksimää, oikeastaan heidän olisi syytä oikaista asia tai kertoa miten ovat tarkalleen väittämäänsä päätyneet.

Joten miten on syyllistytty pakottamiseen liittoon kuulumattomien osalta Teollisuusliiton taholta?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #162

Kysymyksesi on outo, pakottaminenhan tapahtuu, jos tapahtuu, vasta huomenna. Miten joku olisi voinut pakottaa osallistumaan johonkin, joka tapahtuu tulevaisuudessa. Et ole näköjään ollut duunariliittojen kanssa tekemisissä, kun kysyt miten liitto voi pakottaa. Eräällä kartonkitehtaalla ainakin sanottiin suoraan, että liittoon kuulumattomille tapahtuu usein työtapaturmia. Mutta ehkä sielläkin nykyään vain jutellaan hyvässä hengessä, eikä teollisuusliiton toimihenkilön tapaan sanota että työt on määrätty lakkoon, eikä siinä ole kenelläkään vastaan sanomista. Luulisi kuitenkin painostuksen kiellon toimivan symmetrisesti, joten pelkkä kysyminen töihin menijöiltä lienee siis painostusta. Ainakin mikäli Teollisuusliittoon on luottaminen mainitun tiedotteen osalta. ” Painostamiseksi katsotaan myös se, jos työnantaja käy kysymässä jokaiselta työntekijältä erikseen osallistumisesta lakkoon.”

Antaa olla, jos ei kiinnostanut laillisuuden pohdinta toisesta näkökulmasta. En ehdi tänään lakia tavaamaan.

Lisäys: Onhan toki selvää, että väite laittomasta lakosta termin perinteisessä merkityksessä oli väärä. En yritä puolustella sitä, vaan ihmettelen liittopuolen perusoikeuksia halveksivaa kommunikaatiota. Kokemukseni mukaan ”toimeenpaneva osasto” kun ei heillä pykälien kiemuroita kovin paljoa mieti.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #158

Ammattiliitto ei tosiaan voi pakottaa liittoon kuulumattomia osallistumaan lakkoon ja jos niin on näynyt, se pitää käsitellä asiaankuuluvassa oikeusasteessa. Lakkoa se ei muuta laittomaksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #178

Kai se on sitten makuasia, kutsuuko lakkoa olemattomaksi, mahdottomaksi vai laittomaksi. Eihän kaikki työntekijät kattava lakko voi laillinenkaan olla... Tuntuisi kuitenkin luonnolliselta, että myös liitolle olisi jotain seuraamuksia painostustoimista, jos kerran työnantajalle on.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #184

Ei. Se ei ole millään tavalla makuasia. Etenkään tuo laittomaksi sanominen, sen voi tehdä vain tuomioistuin.

Mutta kyllä, jos oikeasti painostetaan(siis muutakin kuin sanotaan "lakkoiles ny ku mekin"), niin seuraamuksia sietäisi olla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #200

Siis hetkinen. Puhumme lakosta, jota käsittääkseni yhteisen näkemyksemme mukaan kukaan ei voi laillisesti määrätä (koskemaan kolmansia osapuolia). Jos lakkoa ei voi laillisesti julistaa, mutta niin kuitenkin tehdään, miksi sitä sitten pitäisi kutsua? Onko se sitten ei-laillinen lakko? Miten tuo eroaisi laittomasta?

Pekka Iiskonmaki

Ökyrikkaat ammattiliitot kyykyttävät eduskuntaa, hallitusta, yrityksiä ja kansaa.

Pieni ylinopeus aiheuttaa veret seisauttavan sakon.

AY -liike saa mellastaa ja aiheuttaa monia kuolonkolareita ja useat vammautuu.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

No huhhuh mitä skeidaa. Liitot kerrankin puolustavat sellaisia köyhiä kuin minä. Jos joku tässä kyykyttää, se on hallitus ihan itse.

Hallitus on rikkonut joka ikisen lupauksensa ja leikannut kaikesta, mistä lupasi olla leikkaamatta. Hallitus on itse rikkonut SAK:n kanssa solmimansa kiky-sopimuksen. Ja nyt pitäisi hymistellä kuorossa?

Voi että toivon sinullekin paljon köyhyyttä ja kärsimystä, jotta tajuat, minkälaisessa asemassa osa meistä joutuu elämään.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #130

#131
''No huhhuh mitä skeidaa. Liitot kerrankin puolustavat sellaisia köyhiä kuin minä. Jos joku tässä kyykyttää, se on hallitus ihan itse.''

Nyt vaan aktiivisesti töitä etsimään. Työn tekeminen kannattaa aina.

Käyttäjän SippoKhmi kuva
Sippo Kähmi Vastaus kommenttiin #141

Niin, se on juuri tässä pointti, että aktiivimallissa leikkuri voi iskeä, vaikka kuinka aktiivisesti töitä etsisi.

Käyttäjän SippoKhmi kuva
Sippo Kähmi
Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kirjoitat tuossa että hallitus rohkaisee aktiivisuuteen kepin ja porkkanoiden avulla..

En itse ole nähnyt yhtään porkkanaa... Hienoa että ay-liittot tekevät jotain työttömien takia ja muutenkin kun huonossa hapessa olevia syrjitään!

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Oiskohan se porkkana esim työttömyyden alkaessa noiden omavastuu päivien lyhennys nykysestä viidestä päivästä muistaakseni kolmeen.

Miten tämä mielenilmaisu parantaa työttömien asemaa. Ay-liike antaa vain katteettomia lupauksia, samoin tekee oppositio ja varsinkin Rinne kehuessaan kumoavansa aktiivimallin hallitukseen päästessään. Ei demarit hallitukseen yksin ole menossa, siellä on vihreät ja jompikumpi isoista porvaripuolueista, tod.näk. kokoomus ja heidän mukanaolonsa takaa ettei Rinne voi lupaustaan lunastaa.

Voitte olla varmoja että vasemmisto sen paremmin kuin vihreätkään ei tee aktiivimallin purkamisesta hallituskysymystä. Ja niin on taas kerran työttömät joutuneet pettymään.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Pitäisikö sitten itkeä vaan ja niellä kaikki paska mitä kokkareet ja keskusta meille käskee?? Edelleenkään en ole porkkanaa saannut tältä hallitukselta! En tiedä mistä vetäisit tuon ajatuksen Vassareista, SDP:stä ja Rinteestä.. Ketään en noista ikinä äänestäisi , tai luottaisi! Enkä ikinä liittyisi mihinkään liittoon! ainakaan nykyysellä tavalla toimiviin.. Ehkäpä he alkavat toimia paremmin tulevaisuudessa, ainakun nyt he tekevät hyvän asian!!

Muielenilmaus toivottavasti tekisi jotain hallituksen keppi-politiikalle.. Toivottavasti jopa niin paljon että lähtisivät perumaan tämän jutun, tai muuttamaan sitä!

Juhamatti Kalima

Omavastuupäiviä lasketaan seitsemästä viiteen. Niitä laskettaisiin viidetä kolmeen, ellei hallitus olisi nostanut niitä viidestä seitsemään vain vuosi sitten, 1.1.2017 alkaen. Tämä "porkkana" on siis hallituksen oman, vuoden voimassa olleen heikennyksen peruminen. En siis puhuisi porkkanasta, vaan rangaistuksen lopettamisesta.

Laki sisältää muita, vain tietyissä tilanteissa (esim. opiskelu, yrittäminen) voimaantulevia porkkanoita, mutta aktiivimallissa hiertää juurikin tämä 4,65% leikkaus kautta linjan, kun hallitus nimenomaan lupasi että työttömyysturvaan ei enää heikennyksiä KIKY:n jälkeen tehtäisi. Omalla aktiivisuudella ei voi taata leikkauksen välttämistä, sillä työpaikan saaminen tai työllisyyttä edistävään palveluun pääseminen ei ole työttömän itsensä päätätäntävallassa, eivätkä kaikki työttömät voi ryhtyä yrittäjiksi. Kansaneläkeindeksi (jota myös työttömyysturva seuraa) jäädytetään myös, joka on toinen leikkaus työttömyysturvaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Onko porkkanan pois ottaminen sama kuin keppi?

Porkkanoita on kylvetty riittämiin. Työttömyysturva, toimeentuloturva, asumistuki... Listaa on pitkä pätkä.

Kaikille työttömille ei työnhaku enää maistu porkkanoiden runsaudessa. Lasketaan, että työstä saatavien porkkanoiden keko ei yllä samaan tasoon kuin nykyinen porkkanoiden määrä. Jos työttömänä saa 12 porkkanaa ja työssä käydessään samat 12 ja työtön laskeskelee: siinähän menettää vapaa-aikansa, ei kannata.

Työttömän pitää hakea työtä aktiivisesti siihen saakka, kunnes työpaikan löytää. Suurin osa työttömistä toki näin tekeekin. Niille aktiivimallista ei koidu juurikaan riesaa.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Tulepa joskus elämään niillä "porkkanoilla" niin opit vähän oikeasta elämästä jotain.

Mä tein 10 vuotta silpputöitä enkä IKINÄ tienannut enempää kuin tulonsiirroilla. Koskaan ei ole talous ollut hyvä, aina on tultu juuri ja juuri toimeen. Ilman ruokajakeluita elämä ei onnistuisi.

Ja sitten sun kaltaiset tulevat hölisemään siitä, kuinka on asiat ihan liian hyvin. Miten olisi tällainen radikaali idea: palkanmaksu? Siinä olis se paras mahdollinen sosiaaliturva.

Aktiivimallissa on muuten yks lysti hakeeko töitä, kun ainoastaan se merkitsee, että SAA töitä. Joten äläpä puhu paskaa kun varmasti paremmin tiedät.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #131

Kyllä minä tiedän, millaista on olla työtön. Tosin en olisi aktiivimallia työttömänä ollessani vastustanut, eivät nuo "kepit" minuun olisi osuneet. Työttömänäkin pärjäsi tarjoutumalla ja tekemällä joitain työpäiviä kuukaudessa eri tahoilla.

Olet oikeassa siinä, että paras sosiaaliturva syntyy työtä tekemällä ja saamalla työstä palkkaa.

Toni Rintala

Onhan se hyvä, että edes joku tekee jotain.. eikös?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei, kun se tarkoittaa ansiotyön estämistä pienituloisilta, jotka eivät välttämättä kuulu mihinkään liittoon. Vaikea edes keksiä mitään suuremmassa ristiriidassa olevaa toimenpidettä.

Toni Rintala

"Ei, kun se tarkoittaa ansiotyön estämistä pienituloisilta, jotka eivät välttämättä kuulu mihinkään liittoon."

Ainahan lakko vaikuttaa muihinkin, ei vain lakossa oleviin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Pointtisi meni nyt minulta täysin ohi. Miten kommenttisi oli olevinaan argumentti vaikkapa julkisen liikenteen pysäyttämisen hyvyydestä?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #17

"Miten kommenttisi oli olevinaan argumentti vaikkapa julkisen liikenteen pysäyttämisen hyvyydestä?"

Eikö se ole hyvä viesti? Mikä olisi parempi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

Et ilmeisesti lukenut kommenttiani #7? Tosin se selittää käsittämättömän vastauksesi.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #72

"Et ilmeisesti lukenut kommenttiani #7?"

Eihän tässä estetä töihin menoa. Moni tietysti jättää menemättä töihin vapaaehtoisesti. Bussit ja metrot on ennenkin olleet lakossa, esim 2014.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #88

Jos aikaisemmin on tehty tyhmyyksiä, niin se on hyvä peruste toistaa ne.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #112

"Jos aikaisemmin on tehty tyhmyyksiä, niin se on hyvä peruste toistaa ne."

Milloin mielenilmaus tai lakko on ollut tyhmyyden teko?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #113

Silloin, kun sillä on aiheutettu tuotannon, ansioiden ja eläketurvan menetystä asianosaisille sekä vahinkoa syyttömille sivullisille.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #114

"Silloin, kun sillä on aiheutettu tuotannon, ansioiden ja eläketurvan menetystä asianosaisille sekä vahinkoa syyttömille sivullisille."

Hassu kommentti. Lakolla aiheutetaan aina sivullisille haittaa. Eli lähinnä työnantajan asiakkaille. En ainakaan lähivuosikymmeniltä muista sellaista lakkoa, jossa ei sivulliset olisi kärsineet. Muistatko sinä?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #115

Siksihän se onkin tyhmyyden teko, mitä kysyit. Valtaosa HKL:n asiakkaista ei ole HKL:llä töissä, vaan haluaa liikkua perjantaina omille asioilleen julkisilla kulkuneuvoilla – mitä ihmeen järkeä on kiusanteossa heille?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #116

"mitä ihmeen järkeä on kiusanteossa heille?"

Miten muutenkaan voivat painostaa?
Kun sairaanhoitajat tai lääkärit menevät lakkoon, siitä kärsivät hoidettavat. Kun myyjät menevät lakkoon, kärsivät siitä kaupan asiakkaat. Kun pankin työntekijät menee lakkoon, siitä kärsivät pankin asiakkaat. Kun lentäjät menevät lakkoon, ei lomalaiset pääse lomalle ulkomaille.
Kautta historian lakot on menneet juuri noin. Mitenkäs muutenkaan??

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #113

Perustelit julkisen liikenteen lakkoa sillä, että ovathan en olleet lakossa ennenkin:

"Bussit ja metrot on ennenkin olleet lakossa, esim 2014."

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #136

"Perustelit julkisen liikenteen lakkoa sillä, että ovathan en olleet lakossa ennenkin"

Enkä perustellut. Perustelin aiemmilla lakoilla sitä, että on aiemminkin töihin menty muiden lakosta huolimatta. Metrot, bussit ja muut on olleet lakossa monta kertaa viimeisen 10 vuoden aikana. Silti töihin on menty.

Itse muistan bussilakon olleen 1991 keväällä tai kesäkuun tienoilla, kun piti armeija-aikaan kotoa Järvenpäästä mennä viikonloppulomalta takaisin Säkylään. Sain onneksi auton lainaksi, että pääsin kasarmille 200km:n päähän. Bussilakko kun ei ollut mikään syy jäädä tulematta lomilta takaisin palvelukseen ;)
Ja kaikki pääsi takaisin, vaikka keskelle korpea piti mennä (Porin prikaati, Säkylä). Normisti siis menin Järvenpäästä junalla Helsinkiin ja sieltä bussilla Säkylään. Kotona ennätti lomailla 23 tuntia viikonloppuna, kun matka kesti 5-6 tuntia ja loma alkoi la klo 12 ja päättyi su klo 24.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #88

Kyllä AKT estää bussikuskeilta ja Teollisuusliitto sahureilta.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #119

"Kyllä AKT estää bussikuskeilta ja Teollisuusliitto sahureilta."

Pääsääntöisesti se on myös bussikuskien ja sahureiden toive. Ei heiltä töihinmenoa estetä, vaan he ovat yhdessä päättäneet olla menemättä. Ihan kaikki ei tietysti ole samaa mieltä ja osa ehkä menee töihin.

"AKT:ssa päätöksen työnseisaukseen osallistumisesta tekee kuljettaja itse."
"SEL:n aluesihteerin Veijo Kukkosen mukaan työntekijät kokoustavat työpaikkakohtaisesti ja päättävät osallistutaanko työnseisaukseen vai ei."
https://lansi-savo.fi/uutiset/lahella/f095616b-e57...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #121

Jostain olin aiemmin lukevinani, että esimerkiksi metrot pysäytetään kokonaan. Luulisi siellä jonkun olevan liiton ulkopuolellakin. No oli miten oli, niin Teollisuusliitto ei ainakaan aio rikkureita suvaita.

https://www.teollisuusliitto.fi/2018/01/teollisuus...

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #126

"No oli miten oli, niin Teollisuusliitto ei ainakaan aio rikkureita suvaita."

Näinhän se joka liitossa ilmoitetaan. Myös meillä, kun olimme lakossa n. 10v sitten. Se oli käytännössä vapaaehtoista. Toki työnantajaa varten uutisoitiin, että kaikki on lakossa! Tyhmäähän se olisi muunlaista kertoa ulospäin.

Jos Katainen kertoo, että lama ei koske meitä, niin pitää ymmärtää, että toki se koskee, mutta ei anneta sen häiritä. Tässä on sama. Eli uutisoidaan yhteisestä rintamasta, jotta vastapuolen puntti tutisee!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #149

Mitä ihmettä sinä sekoilet? Puhun siitä, että liitto ilmoittaa pakottavansa myös liittoon kuulumattomat osallistumaan poliittiseen mielenilmaukseen. Millä laillisella tai moraalisella perustelulla tuollaista toisen itsemääräämisoikeuden ja mielipiteenvapauden rajoittamista voisi muka perustella? Ei ainakaan sillä, että jonkun puntti rupeaisi tutisemaan. Mihinpä me raukat mitään perusoikeuksia tarvitaankaan, kun liiton jäsenet ovat puolestamme nimittäneet kaikkivaltiaan.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #154

"liitto ilmoittaa pakottavansa myös liittoon kuulumattomat osallistumaan poliittiseen mielenilmaukseen."

Liitto myös ilmoitti osallistumisen olevan jäsenilleen vapaaehtoista. Moni työnantaja on myös antanut vapaata mielenosoitukseen osallistumista varten.

"Mihinpä me raukat mitään perusoikeuksia tarvitaankaan, kun liiton jäsenet ovat puolestamme nimittäneet kaikkivaltiaan."

Liiton jäsenet on niitä työntekijöitä, jotka tätä mielenilmaisua ovat vaatineet!

Ja ovat luvanneet vielä suurempaa mielenilmaisua, jos tämä perjantain pikkujuttu ei tehoa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #163

Oletan että tahallasi vastaat ohi aesittämieni argumenttien. Kiitos kutsusta tanssiin, mutta jätetään se näihin muutamaan tahtiin. Epätahdissa tanssimisesta kun ei ole kummallekaan mitään iloa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #169

En tiedä mihin jätin vastaamatta tai vastasin ohi, kun mielestäni vastasin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #170

Keskustelemassamme tapauksessa liitto nimenomaan ilmoitti, että jäsenet ovat velvollisia lakkoilemaan ja rttä rikkureille tulee seuraamuksia. Jonkun toisen liiton ohjeistus on silloin totaalisen yhdentekevä keskustelun kohteena olevan Teollisuusliiton osalta. Kyllä sinä tiedät, mutta teeskentelet ymmärtämätöntä.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #185

"Keskustelemassamme tapauksessa liitto nimenomaan ilmoitti, että jäsenet ovat velvollisia lakkoilemaan"

Olen minä saanut omalta liitolta tiedotteen ja pyynnön osallistua. Tiedän kyllä mitä on kerrottu. Se, mitä medialle kerrotaan on eri asia, kuin mitä työntekijöille kerrotaan. Sehän on selviö.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #187

Mielenkiintoinen tiedotusstrategia, mutta onhan jo käynyt selväksi etten ymmärrä ammattiliittojen aivoituksia. Muussa toiminnassa pyritään kaikin tavoin välttämään ristiriitaa sisäisen ja julkisen tiedottamisen välillä. Sisäinen kohderyhmä kun seuraa myös mediaa, johtaa ristiriita viestin epäselvyyteen ja tehottomaan kommunikaatioon.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #206

"Muussa toiminnassa pyritään kaikin tavoin välttämään ristiriitaa sisäisen ja julkisen tiedottamisen välillä."

Aivan samoin tehdään yrityksissä: Mainostetaan työpaikkoja, joita ei ole. Jotta annetaan imago, että ollaan mukana kasvussa.

Tai kuten urheilussa: Pelaajien loukkaantumisista ei saa puhua. Vastustajalle (ja medialle) kerrotaan aina vähän eri asioita kuin mitä totuus on.

Entä doping urheilussa? Sehän vasta onkin kaksinaamaista. Kerrotaan yhtä, tehdään toista.

Ja lopuksi ihmisoikeudet. Suomen presidenttikin vierailee maissa, joissa ihmisillä ja etenkin naisilla ei ole juuri oikeuksia. Kätellään ja ollaan hallitsijoiden kavereita.

Kiitellään Kiinaa siitä mitä se sanoo, vaikka tiedetään sen tekevän aivan toisin. Enempää esimerkkejä en nyt jaksa..

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #207

Luin kahteen kertaan, mutta en löytänyt yhtään esimerkkiä organisaation sisäisen ja ulkoisen tiedottamisen ristiriitaisista viesteistä. Enkä varsinkaan siitä, että se olisi menestyksekäs konsepti.

Tekojen ja puheiden ristiriita on sitten ihan oma keskustelunsa, mutta ei liittyne keskusteluumme mitenkään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #163

Jankkaaminen työnseisauksien vapaaehtoisuudesta on oikeastaan aika tarpeetonta. Oikeastihan työnseisauksessa seisautetaan työt, ei työntekijöitä. Työt ovat siis seisautettuina eikä niitä kuulu tehdä niidenkään jotka eivät a-järjestöihin kuulu tai jostakin muusta käsittämättömästä syystä halua osallistua yhteiseen ponnistukseen.

Ne jotka tekevät työnseisauksen alaista työtä, ovat rikkureita. Heitä on kauniisti kuvannut m.m. J.London:

"Sen jälkeen kun Jumala oli tehnyt selvää kalkkarokäärmeestä, rupisammakosta ja vampyyrista, hänellä oli jotain kauheaa ainetta jäljellä, mistä hän teki rikkurin.
Rikkuri on kaksijalkainen eläin, jolla on korkkiruuvisielu, vesiaivot, selkäranka yhdistelmä hyytelöä ja limaa. Siellä missä muilla on sydän, hän kantaa sisällään mätien periaatteiden kasvainta.
Kun rikkuri kulkee katua pitkin, ihmiset kääntävät selkänsä ja enkelit nyyhkyttävät taivaassa, piru sulkee helvetion portit pitääkseen hänet ulkopuolella.
Kenelläkään miehellä (tai naisella) ei ole oikeutta olla rikkuri niin kauan kuin on olemassa vesilammikko mihin hän voi hukuttaa raatonsa ja kyllin pitkä köysi mihin hirttää itsensä.
Eesau myi esikoisoikeutensa hernerokasta, Juudas myi Pelastajansa kolmestakymmenestä hopeakolikosta. Benedict Arnold myi maansa lupauksesta komentaa brittiarmeijaa. Rikkuri myy syntymäoikeutensa, maansa, vaimonsa, lapsensa ja kanssaihmisensä työnantajansa katteettomasta lupauksesta.
Eesau oli petturi itselleen, Juudas oli petturi jumalaansa kohtaan, Bebedict Arnold oli petturi maatansa kohtaan. Rikkuri pettää jumalansa, maansa, perheensä ja luokkansa."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #171

Hieno kuvaus J. Londonilta ihmisestä, joka pitää kiinni lain takaamasta sopimusvapaudestaan. En lähde kieltämään mitään muuta, kuin viimeisen virkkeen. Ei noista osu yksikään. Ei varsinkaan jumala, on työntekoni kanssa vielä vähemmän tekemistä kuin ammattiyhdistyksellä. Maan pettämisestä lienee tässä asiayhteydessä lähinnä kyse silloin, kun ollaan kykenemättömiä ratkaisemaan konflikti ilman taistelutoimia. Perhe lienee rikkuruudesta samoilla linjoilla ja luokka lienee lähtökohtaisesti eri, kun kerran arvomaailma poikkeaa radikaalisti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #186

J.London kirjoitti omana aikanaan omassa yhteiskunnassaan. Siksi tuo USA-tyylinen "jumalallisuus".

Ihmisten arvomaailma ei monasti vastaa heidän luokka asemaansa. Kyse on tietoisuuden tasosta kulloisenkin yhteiskunnallisen hegemonian oloissa. Siis siitä kuinka ihminen tunnistaa oman olotilansa ja siinä vallitsevat lainalaisuudet sekä valtasuhteet omassa ympäristössään.

Mitä taas rikkureihin tulee niin vuonna 1956 yleislakon yhteydessä Finlaysonin työpaikkaosaston ISKU-lehti määritteli rikkurin suomalaisemmin:
"MIKÄ ON RIKKURI
Rikkuri on yhteiskunnan mätämuna ja tuholainen, joka ulkomuodoltaan valitettavasti muistuttaa ihmistä. Mistä rikkuri on tullut? Aikojen alussa oli ruma suon mutainen silmäke, täsätä kurasta luotiin sammakko, jäljelle jäi hiukan mustaa morjää, josta tehtiin iilimato. Vielä jäi jäljelle iljettävää limaa, josta tehtiin rikkuri. Rikkurin tuntee parhaiten hajusta ja myös karvaisista kintuista ja erikoisen pitkistä korvista. Tälläinen olio on hirveän vaarallinen työläisten leivän jyrsijä, varsinkin palkkataisteluissa ja lakkojen aikana. Rikkurin nahka on arvoton, joten metsästys ei kannata muuta kuin siinä mielessä, että sen saa häkkiin elävänä. Katsojista ei tule olemaan puutetta."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #188

Tuo on myös hieno kuvaus. Täytyy molemmille kirjoittajille nostaa hattua. Mielikuvat ovat tärkeä työkalu, kun agitoidaan ja luodaan konflikteja. Miten muuten ketään saisi kurmuuttamaan kolleegaansa, ellei häntä aleta pitämään alhaisena ja ihmisarvoa vailla olevana? Sopimusvapaus, oikeus fyysiseen koskemattomuuteen ja oikeus työhön ovakin ihan yliarvostettua hössötystä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #196

Stenbäck arvostaa sopimusvapautta, fyysistä koskemattomuutta ja oikeutta työhön. Niin minäkin ja samoin olen tulkinnut noiden kuvausten kirjoittajien ja meidän kaikkien rikkureiden vastustajienkin kunnioittavan. Kyse on siitä, että rikkurit yrittävät, joko tietoisesti tai tiedostamattaan, rikkoa noita vapauksien joukkoa rikkomalla ja hajottamalla yhtä sopijapuolta toisen hyväksi. Rikkurit unohtavat ja särkevät yhtä meikäläisessä perinteessä tärkeänä pidettyä arvoa: "kaveria ei jätetä" sanontaa on pidetty milteipä pyhänä mutta rikkureille se näytä merkitsevän mitään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #202

Arvosta erityisesti asioita joita ei ylläpidetä voimankäytön uhalla. Jos olen valinnut jäsenyyden jossakin kollektiivissa, toimin yhdessä sen kollektiivin hyväksi parhaaksi näkemälläni tavalla. Miksi jollain muulla kuin itselläni olisi oikeus tehdä tuo arviointi puolestani?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Miksi jonkun tarvitsisi tehdä jotain? Eikö meillä ole edustuksellinen demokratia, jossa vallassa olevat puolueet päättävät politiikan linjasta?

Poliittinen lakko on minun mielestäni aina väärin.

Toni Rintala

"Eikö meillä ole edustuksellinen demokratia, jossa vallassa olevat puolueet päättävät politiikan linjasta?"

Ensin äänestetään väärin ja sitten mennään lakkoon ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #102

Eli yhtä omaa tyhmyyttä koitetaan korjata toisella tyhmyydellä. Ei tunnu kovin fiksulta.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Susta on siis ihan OK että hallitus on _rikkonut kaikki vaalilupaukset_ ja _rikkonut oman osuutensa kiky-sopimuksesta_????

Edelleen susta on ihan hyvä juttu, että nämä valehtelevat kusipäät pitävät valtaa? SAK oli kiky-sopimuksen osapuoli, ja heille luvattiin ettei työttömyysturvasta leikata. Taidat olla samaa valehtelijasakkia kuin noin puolustelet.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #132

Milla Jaakkola

Viimeksi, kun minä muistan hallituksen lupauksen oli kun Jutta Urpilainen lupasi 200 000 uutta työpaikka jos demarit pääsee hallitukseen. Demarit pääsi muuta työttömyys lisääntyi 80 000 henkilöllä. Nyt Antti Rinne lupaa päästessään hallitukseen, että kaikki saavta lisää rahaa, mutta kukaan ei saa välttämättä työtä !

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #132

Hyvä Milla, onko _hallitus_ antanut vaalilupauksia? Kiky-sopimuksessa näytti olleen kymppilista mukana ja tuo kymppilista on pitänyt aktiivimallin sisällään.

Toivoisin, että hengittelet hiukan aikaa ennen kuin kirjoitat seuraavan kerran. Haukkumasanat ja solvaukset kitkienkin pystyy muodostamaan ihan ehjiä ja kokonaisia lauseita. Tunteet ovat toki hyödyllisiä, muttei niiden ehdoilla kannata kuitenkaan ympäristöään pilata.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Poliittiseen lakkoon osallistuminen on kiellettyä ainoastaan joillekin virkamiehille.Ei osunut otsikko tällä kertaa ihan nappiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kyllähän tämäkin laiton poliittinen lakko on kirous monille tahoille, joilla ei ole mitään tekemistä ko. asian kanssa. Rahallisetkin vahingot tulevat olemaan huomattavia. Asiassa näyttää olevan selvä valtapeliaspekti, jossa ay-liike pullistelee lihaksiaan demokraattista parlamentarismia vastaan eli toisin sanoen haistattaa sitä itseään vapaalle demokratialle.

SAK on tässä asiassa tekemässä nyt oppositiopolitiikkaa oppositiopuolueiden itsensä ollen varsin värittömiä ja huomaamattomia tekemisessään. SDP:n ja Vasemmistoliiton kannatukset sulivat tammikuun aikana huolimatta aktivointimallin älämölöstä mm. presidenttinvaalien yhteydessä.

Tässä ammutaan nyt haulikolla kärpästä lasikaupassa totta vie.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Voi KYYNEL. Yhden päivän työnseisaus ja puhutaan niinkuin maailma loppuisi.

Toivottavasti tästä tulee ihan kunnon yleislakko. Tää kansan kahtiajako on revennyt aivan mielisairaaksi. Meidän puoli ei meinaa tulla toimeen, ja silti voivotellaan "tavallisista ihmisistä". Mitä ne työkyvyttömät ja lomautetut ovat jos eivät tavallisia ihmisiä?

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela Vastaus kommenttiin #133

Ironista että puhut kansan kahtiajaosta ja siitä, ettei lakkoa vastustavat ymmärrä "toiselta laidalta" mitään. Oliko muita argumentteja? Nimimerkillä blogisti itse yksinhuoltajaäiti ja vuosia alle köyhyysrajan.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #133

Ovat jo vihjailleet perjantain työnseisauksen lisäksi helmikuulle kunnon lakkoa, jos ei perjantain pieni tempaus tuota tulosta. Paineet on kuulemma kovat.
Siinä lakossa olis mukana myös PAM.

Onko muuten lastentarhan opettajat olleet koskaan lakossa? Siksi niillä kai on koulutukseen nähden maailman huonoin palkka?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Emmille tuhat ruusua ja halaus virtuaalisesti. Kiitos hyvä kirjoitus.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#Ari
Paitsi, että kyse ei ole laittomasta lakosta. Eli mielestäsi on paikallaan palkita tuhannella ruusulla myös väärää infoa julistavalle. Keuliiko mopo?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Päättäkää jo onko se mielenilmaus vai lakko? Mopo ei minulla keuli, minä saan antaa viruaalihaluksia jos haluan, se kuuluu minun oikeuksiini. En ole aktiivimallin, enkä lakkotiimin piirissä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Emmi ansaitsee kyllä enemmän risuja kuin ruusuja. Emmin olisi syytä selvittää ensin itselleen mitä eroa on mielenilmaisulla ja lakolla. Silloin jos työntekijöiltä kiellettäisiin mielenilmaisut häntä koskeviin päätöksiin ollaan kaukana länsimaisesta demokratiakäsityksestä.

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela

Eihän tässä lakossa edes ollut kyse työntekijöiden asioista, vaan tämä oli vastaus aktiivimallille, joka nimenomaan koskee työttömiä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Eihän tässä lakossa edes ollut kyse työntekijöiden asioista, vaan tämä oli vastaus aktiivimallille, joka nimenomaan koskee työttömiä.
.................

Koska työttömillä ei ole vaikutusvaltaa eivätkä he pysty lakkoilemaan niin moinen solidaarisuus herkistää mieltä.

Sitä paitsi koskaan ei tiedä koska itse kukin joutuu YT-neuvotteluun.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomessa jokainen työssä oleva on potentiaalinen työtön tulevaisuudessa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #30

Näin juuri. Monet kermaperseet eivät vain tajua tätä että omakin palli tutisee nyt jo epävakaalla pohjalla.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #32

Olet mahdollisesti koko Puheenvuoron röyhkein kermaperse. Leipä kannetaan pöytään ja päälle halveksitaan leipuria.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #128

No itse asiassa aika moni joutuu nykyään hakemaan sen leivän ruokajonoista. Kotiinkuljetusta en ole kuullut kenenkään vielä tarjoavan.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Emmi, tukilakot ovat kuuluneet kautta ay-historian työtaistelukeinoihin, mennään lakkoon tukeakseen toisen alan työtaistelua. Tässä tapauksessa oikea ilmaisu lienee mielenilmaus. AKT:n duunarit puhuu takuulla tukilakosta.

En yhtään ihmettele sekaannuksia termeissä. Ensimmäisessä netistä avatussa artikkelissa oli kaikki kolme termiä yhdessä ja samassa jutussa, jotka kertoivat AKT:n perjantaisesta mielenilmaisusta - otsikossa lakko, itse jutussa samasta työtaistelusta tukilakko ja mielenilmaus.

Ymmärrän näkökulmaasi, mutta ymmärrä sinäkin, nämä työlliset voivat olla huomenna työttömiä, siksikin solidaarisuudeilmaus.

AKT:lla on valtavasti valtaa, se voi pysäyttää lähes kaikki maantiekuljetukset, myös järjestäytyneet taksit ja satamat vielä päälle. AKT on tunnettu vaikuttavista tukilakoistaan, koska se koskettaa kaikkia paitsi autoilijoita. Eihän kukaan huomaisi jos esim. raksaduunarit menisi lakkoon.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Entämä kun teollisuusliitto kieltää littoon kuulumattomia tekemästä perjantain 2.2 töitä joka on heidän perustuslaillinen oikeutensa. Saako ay-liike kieltää toisilta työnteon?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyllä Emmi ansaitsee ruusuja.

Jos metro-, ratikka- ja bussikuskit lakkoilevat, kyse on lakosta eikä "mielenilmaisusta". Tämän kanssa on turha kiemurrella. Toivon, että asia ratkaistaan työtuomioistuimessa.

Käyttäjän LauriViherv kuva
Lauri Vihervä

Ainoastaan diktatuureissa ei ole oikeutta lakkoilla.

Ja eipä taida kirjoittaja tietää hölkäsen pöläystä "laittomista" lakoista. Vai onko joku kenties saanut asiasta työtuomioistuimen päätöksen?

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela

Osoittaisitko tekstistäni sen kohdan, jossa sanon ettei ole oikeutta lakkoilla? Miten tämä lakko ajaa mielestäsi työttömien ja työntekijöiden asemaa? Eikö ole ironista, ettei lakon vuoksi suuri osa työntekijöistä jotka ovat julkisen liikenteen varassa, pääse tämän vuoksi töihin.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Tällaiset yhteiset lailliset mielenilmaisut ja lailliset lakot ovat meiltä jokaiselta halpa hinta demokratiasta. Jossakin muualla olisi jo kaivettu astalot ja muut aseet esille.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Riippuu onko kyse mielenilmauksesta vai lakosta. Ay-liike ei näytä edes itse tietävän kummasta on kysymys.

Lakko-oikeutta pitäisikin rajoittaa niin että kun ay-liike kaavailee lakkoa se pitäisi ensin käsitellä työtuomioistuimessa joka tutkisi onko se laillinen lakko ja vasta jos todetaan se lailliseksi sen voisi pitää. Tai sitten vahingonkorvauksia laittomista lakoista pitäisi korottaa dramaattisesti, onhan ay-liikkeellä miljardiomaisuus josta se ei edes maksa veroa.

Myös ay-liikkeen yleishyödyllisyys tulisi ottaa tarkasteluun ja sitä kautta sen verottomuus ja jäsenmaksujen veroväh.oikeus

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse kannatan tätä lakkoa aivan täysillä vaikkaa haittaa olisi minullekkin.
Tässä lakkoillaan ihmisoikeuksien puolesta.

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela

Mikä on se ihmisoikeus, jonka puolesta lakkoillaan?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

http://www.ykliitto.fi/yk70v/yk/ihmisoikeudet

"23. artikla.
Jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan.
Jokaisella on oikeus ilman minkäänlaista syrjintää samaan palkkaan samasta työstä.
Jokaisella työtä tekevällä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon ja jota tarpeen vaatiessa täydentävät muut sosiaalisen suojelun keinot.
Jokaisella on oikeus perustaa ammattiyhdistyksiä ja liittyä niihin etujensa puolustamiseksi.

25. artikla.
Jokaisella on oikeus elintasoon, joka on riittävä turvaamaan hänen ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin ravinnon, vaatetuksen, asunnon, lääkintähuollon ja välttämättömän yhteiskunnallisen huollon osalta. Jokaisella on myös oikeus turvaan työttömyyden, sairauden, tapaturman, leskeyden tai vanhuuden sekä muun hänen tahdostaan riippumatta tapahtuneen toimeentulon menetyksen varalta.
Äideillä ja lapsilla on oikeus erityiseen huoltoon ja apuun. Kaikkien lasten, riippumatta siitä, ovatko he syntyneet avioliitossa tai sen ulkopuolella, tulee nauttia samaa yhteiskunnan suojaa."

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela Vastaus kommenttiin #16

Ja mitä noista mielestäsi rikotaan ko. aktiivimallilla?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #18

"Tiina, 49, on lääkärin mukaan työkyvytön – aktiivimalli uhkaa silti leikata tukea"

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005539886....

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #24

Tiina on vakuutuslääkäreiden mukaan työkykyinen. Tämä asia on ongelma ja epäkohta monissa muissakin tapauksissa aktiivimallista huolimatta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #24

Tiinan ihmisoikeudetko ovat 36 eurosta kiinni?

Jos työkyvytön Tiina saa yhteiskunnalta tukia 1024 euroa kuussa ja aktiivimallin takia työkyvyttömän Tiinan tuet putoavat kolmen kuukauden ajaksi 988 euroon, Tiinan ihmisarvoko on viety?

Tiina on tietenkin ikävä yksittäistapaus. Hänen työkyvyttömyyttään ei ole vakuutuslääkärit hyväksyneet. Tiinan työkyvyttömyyttä ei ole kiistattomasti osoitettu.

Vaikka olettaisimmekin Tiinan olevan työkyvytön ja siten väliinputoaja, Tiinan ihmisarvoa ei ole viety. Jos Tiina olisi toimeentulotuen varassa, Tiinan tulotaso ei putoaisi yhtään. Hyvinvointiyhteiskunta kantaa edelleen huolta Tiinan ihmisarvosta ja ihmisoikeuksista.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #95

K.N:"iinan ihmisoikeudetko ovat 36 eurosta kiinni?"

Oletko ihan varma että sinä olet oikea ihminen arvioimaan minkälainen vaikutus millaisellakin summalla on jollekin toiselle ihmiselle? Jos sinulla menee kivasti, niin koita olla tyytyväinen.
Myöskin se seikka, että jos sinulla ei ole oikeasti käsitystä näistä työttömyystuista, toimeentulotuista ja muista sellaisista, niin kannattaako esiintyä jonain ylimpänä tietoviisaana.
Ihminen voi saada työttömyyskorvausta/työmarkkinatukea, saamatta silti toimeentulotukea. Jos tästä mainitusta korvauksesta leikataan tuo 4,65%, niin se ei tarkoita sitä, että tämä työtön automaattisesti saisi tämän leikatun osan toimeentulotukena. Sen hakeminen on taas eri prosessi ja siihen tarvitaan eri laskelmat.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #24

"Vaikka hänellä on usean lääkärin voimassaolevat lausunnot täydestä työkyvyttömyydestä, vakuutusyhtiön asiantuntijalääkäri on katsonut, etteivät lain edellyttämät vaatimukset työkyvyttömyyseläkkeen saamiseen täyty.

K:n tuorein valitus hylättiin joulukuussa vakuutusoikeudessa..."

Henkilöllä on arvioitu olevan siinä määrin jäljellä olevaa työkykyä, että työkyvyttömyyseläkkeelle ei ole perusteita. Arvio on paitsi vakuutusyhtiön asiantuntijalääkärin, myös vakuutusoikeuden.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #18

EK: "Ja mitä noista mielestäsi rikotaan ko. aktiivimallilla?"

Miksi kysyt tuollaista? Aitoa tietämättömyyttä? Tyhmyyttä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #16

Puolustetaan oikeutta työhön, estämällä töihin pääsy?

Puolustetaan riittävää elintasoa, pienentämällä pienituloisten ansioita?

Ei olisi tullut itsellä edes mieleen, että näinhän asian on oltava.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #20

Puhuin Max aktiivimallista.

"13. artikla.
Jokaisella on oikeus liikkua vapaasti ja valita asuinpaikkansa kunkin valtion sisällä.
Jokaisella on oikeus lähteä maasta, myös omasta maastaan, ja palata maahansa."

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #22

@22. Eräs yksi tapaus tuli mieleen on viittomakielinen vanhus, joka joutui hoitokotiin ja ei saanut muuttaa muualle vaan joutui asumaan siellä, missä oli. Kaikki olivat kuulevia ja hän oli ainoa viittomakielinen eikä kuullut mitään.

Ajatelkaa miten yksinäistä on olla siinä ilman kavereita tai juttuseuraa, kun kukaan ei osaa viittoa.

Kun valinnanvapaus vihdoinkin toteutui, niin hän otti välittömästi muuton sinne ja sen jälkeen hänestä tuli pirteä vanhus, kun sai olla omiensa, viittomakielisten seurassa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #22

Miten aktiivimalli sotii artikla 13 vastaan ?

Aktiivimalli eikä mikään malli voi olla tasapuolinen työn saatavuuden kannalta. Merikapteelille löytyy töitä varmasti paremmin Helsingistä, kuin Suomussalmelta.
Jos nyt merikapteeni pitäytyy työttömyysessään Suomussalmella kieltäytyen muuttamasta, hän on tuolloin muun sosiaalitutvan asiakas.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #20

"Puolustetaan oikeutta työhön, estämällä töihin pääsy?"

Periaatteessa joo. Lakko kirpaisee aina myös lakossa olijan kukkaroa. Palkka jää tulematta. Silti se yleensä kannattaa.. ei kai sitä muutoin käytettäis?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #20

Mikä tähän puheenvuoroon on mennyt? Taas yksi parhaista puhuu muunnettua totuutta. Ketä nyt estetään menemästä töihin? Tarkkuutta Max!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #58

Käsittääkseni esimerkiksi AKT ja Teollisuusliitto, mutta saatoin toki ylitulkitakin. Miksi vaikkapa bussi- ja metroliikenne pysähtyy kokonaan? En ole huomannut työnantajan ilmoittaneen mistään työsulusta.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #20

Vastaus kommenttiin 20

Max, lakkoilun idea on pistää vyötä kireämmälle lakon ajaksi tulevaisuuden parempien tienestien tai oikeuksien tai etujen vuoksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #79

Kommenttini koski niitä, joiden työnteko estetään heidän tahdostaan riippumatta.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #80

Kommenttini koski myös heitä, jotka ovat lakon välillisiä kärsijöitä vastoin tahtoaan, koska myös heidänkin tulevaisuuden näkymänsä paranevat pitkällä tähtäimellä tahtoivat tahi ei.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #81

Olettakaamme että perustelematon väitteesi pitää paikkaansa. Mikä oikeus sinulla on kuitenkaan tehdä sellaista valintaa puolestani?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #122

M.S:"Mikä oikeus sinulla on kuitenkaan tehdä työtä sillä välin kun minä lakkoilen sinunkin palkankorotuksen puolesta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #192

Se, että en ole koskaan pyytänyt sinua tekemään niin. Meillä on Suomessa sopimusvapaus. Kunnioitan solmimiani sopimuksia, eivätkä niiden ehdot sinulle kuulu.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #197

Voit toki olla siinä onnellisessa tilanteessa missä vaikkapa ansiosi, tahi muut etusi ylittävät normi työehtosopimuksessa määritellyt, mutta kaltaisiasi supertyöntekijöitä ei ole kaikki. Uskoisin että melko isoa osaa työntekijöistä koskee ihan ne kirjassa säädellyt palkkataulukot ja muut niihin liittyvät, jotka saatu aikaan liittojen voimin. Isompi joukko, on enempi voimaa. Yksinäisellä "maxilla" tuskin kovin paljoa neuvotteluvoimaa, jos ei ihan ilmiömäinen huipputekijä ole.
Ja sopimusehdot taitaa kuulua liitoille, ainakin jos ne alittuvat..en toki usko että sinun tapauksessasi kyse siitä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #198

En minä kiellä, etteikö joukossa olisi voimaa. Kunhan totean ettei joukolla ole oikeutta tehdä puolestani päätöksiä ulkoparlamentaarisesti. Jos olen antanut joukolle valtakirjan edustaa itseäni, tilanne on luonnollisesti eri. Edustakoon joukko vain niitä, jotka ovat sille valtakirjansa antaneet.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #197

Stenbäck kirjoitti: "Kunnioitan solmimiani sopimuksia, eivätkä niiden ehdot sinulle kuulu."

Stenbäckillä taitaa mennä yksityinen ja yhteiskunnallinen sekaisin? Jos tekee sopimuksia jotka ovat osa muidenkin tekemien sopimusten kokonaisuuksia, esim. työsopimus, niin ne eivät ole vain yksityisiä ja henkilökohtaisia. Siitä pitää huolen jo, että niitä säädellään lailla jotka niiden tulee täyttää.

Eikä muutenkaan kukaan sa tehdä ihan minkälaisia työsopimuksia tahansa sillä työehtosopimuksia tulee noudattaa j.n.e. Ja ennenkaikkea myös Stenbäckin solmimat työsopimukset ovat osa kaikkien samalla työpaikalla, alalla, työmarkkinoilla j.n.e. solmimien sopimusten kokonaisuuksia joissa kaikki sopimukset vaikuttavat toisiinsa, halusi hän tai ei.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #201

Vai pitäisi ihan lakeja noudattaa? Eipä ole tullut mieleen, kiitos valistuksesta.

Onko sinulla oikeus päättää siitä, osallistunko minä poliittiseen mielenilmaukseen?

p.s. Ei se minun työsopimukseni kuulu muille samassa työpaikassa olevillekaan. Mikä ihmeen oikeus sinulla olisi päättää asioita puolestani?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #203

Ehkäpä Stenbäck vielä hieman pohtii yksityisen ja yhteiskunnallisen merkityseroja. Silloin hänelle ehkä valaistuu myös yksittäisten työsopimusten merkitys ja työnantajien halu pitää niissä sovittuja asioita pimennossa muilta samanlaisia sopimuksia tekeviltä työläisiltä. "Divide et impera" osasivat jo muinaiset latinalaiset joten miksei myös suomalaiset työnantajat kätyreineen.

En ole tunkemassa päättämään mitään kenenkään puolesta. Mutta työpaikan työyhteisö järjestäytyneenä osaksi ay-liikettä on ihan eri asia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #208

Sen kun järjetyvät. Tiedä häntä vaikka järjestyisin itsekin joskus. Pointtini on, ettei järjestäytyneillä ole mitään asiaa ruveta päättämään järjestäytyneiden puolesta mitään. Ei varsinkaan poliittisia mielenilmaisuja, niin kuin nyt tapahtui.

Puhut aivan eri asiasta kuin minä. En minä väitä että järjestäytymättömyys olisi parempi kuin järjestäytyminen. Sapettaa vain kun joku Teollisuusliitto yrittää ottaa kolmannelta osapuolelta pois itsemääräämisoikeuden.

p.s. Aiemmin siteeraamasi tekstit näyttävät tehneen tehtävänsä myös työnantajiin suhtautumisen osalta. Toisaalta Stenbäckin valaistumiseen uskominen osoittaa kuitenkin suurta optimismia ja tulevaisuudenuskoa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #210

Jos nyt katsomme mitä Teollisuusliitto oikeastaan ilmoitti niin huomaamme, sen puhuneen omasta alastaan. Siis siitä alasta jolla ihmiset ovat järjestäytyneet Teollisuusliittoon.

Toisaalta työtaistelussa jossa työt seisautetaan niin silloin seisautetaan työt. Niiden tekeminen on lakonalaista on tekijä järjestäytynyt tahi ei. Teollisuusliitto siis käyttää sen demokraattisesti valittujen orgaanien kautta valtaa edustamallaan alalla, ei muualla. Ja lakonalaisen työn tekijä on rikkuri kaikessa --- rikkuriudessaan.

P.s. Olen jäänyt monasti kiinni yltiöoptimismista, ehkä siis myös Stenbäckin valaistumisen suhteen. En kuitenkaan heitä vielä toivorikkauttani vaan luotan aikojen parempien vielä koittavan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #211

Kiitos luottamuksesta.

Työntekijä voi olla lakossa, mutta työ ei. Liiton toimivalta ulottuu tasan tarkkaan jäsenistöönsä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #212

Jään siis optimismini varaan odottelemaan ymmärryksen laajenevan työmarkkinoiden ja ay-liikkeen fundamenteista. Stenbäck päätyy laajaan ja tiuhaan joukkoon muita joihin työnantajien propaganda näyttää uponneen ja joiden odottelen valaistuvan työelämän perusasioista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #213

Hyvin on vanhakin ymmärrys palvellut kohta 30 vuotta. Mutta toki vielä ehtii valaistumisestakin hyötymään. Sitä odotellessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #214

Vihjeeksi matkalle: H.Hesse opettaa romaanissaan "Sidharta" ettei kukaan valaistu seuraamalla gurua vaan ainoastaan ryhtymällä sellaiseksi. Niinpä Hesse laittoi Sidhartankin itse ajattelemaan ja päätymään lautturiksi Gangesin varrelle. Toki hiljaisemman tien varteen jotta on aikaa istua plataanipuun alla ja ajatella.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@14.

Lisätäänpäs vähän:

Orjuuden ja pakkotyön kielto

4. artikla

Ketään ei saa pitää orjana tai orjuutettuna, kaikki orjuuden ja orjakaupan muodot on kiellettävä.

Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus

"Nykyajan orjuus on ihmisarvon paatunutta kieltämistä. Sen poistaminen on äärimmäisen vaikeaa, koska se on juurtunut syvälle taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin rakenteisiin, köyhyyteen, syrjintään, piittaamattomuuteen, perinteisiin ja ahneuteen. Uudet orjuuden kaltaiset käytännöt ovat salakavalia, ja ne kohdistuvat yhteiskunnan heikoimpiin ja köyhimpiin ihmisiin. Useat orjuutetut joutuvat tekemään pakkotyötä."

"Pakkotyö on vahvasti talouteen sitoutunut ilmiö. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksissa pakkotyöllä tarkoitetaan kaikkea työtä, joka tehdään pakotettuna ja rangaistuksen uhan alla ja johon työn tekijä ei ole suostunut vapaaehtoisesti. Rangaistus voi tarkoittaa esimerkiksi joidenkin oikeuksien menettämistä."

http://www.ihmisoikeudet.net/opi-ihmisoikeuksista/...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

EK: "Mikä on se ihmisoikeus, jonka puolesta lakkoillaan?"

Miksi kysyt tuollaista? Aitoa tietämättömyyttä? Tyhmyyttä?

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Eikö tanskalaisilla työttömillä ole ihmisoikeuksia?
Tietääkseni sielläkin on voimassa aktiivimalli.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Jospa et tekeydy tyhmemmäksi kuin olet. Suomen ja Tanskan mallien ero on kuin yö ja päivä. Suomi on se yö ja Tanska päivä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tottakai lakkoilla saa ja mielenilmauksetkin ovat sallittuja, mutta kohdistuuko tämä mielenilmaus nyt sitten hallitukseen vai mikä tämän tarkoitus on?

Mitä tällä sitten saavutetaan, siitä kai on kysymys. Isoja banderolleja, eroa Sipilä, hallitus sortaa köyhiä jne. Puheita ja mielenkohotusta liittojen johtajien pitäminä.

Lopputulos on pitkälti se, että duunari pääsee perajnataina aloittamaan viikonolopunvieton hieman aikaisemmin ja ottamaan melko monta neuvoa-antavaa ennen mielenilmaisua.

Tämä itse tapahtuma ei vaikuta mitään tuohon aktiivimalliin, se kulkee omaa rataansa, ja tuskimpa hallitus nyt kauheasti pelästyy yhden perjaintain älämölöä.

Eniten tästä kärsivät pienipalkkaiset liittoon kuulumattomat työläiset ja pikkuyrittäjät, mutta kaipa sitten tarkoitus pyhittää keinot.

Jotenkin tulee sellainen olo, että tässä ay-liike hieman hyvittää toimiaan ja pullistelee lihaksiaan, sillä kyllä sen jokainen tietää, että ay-liikettä ei kauheasti kiinnosta työttämän asema, tämä nyt vain sattui niin hyvään saumaan, että tällä voi hieman kerätä pisteitä.

Mukavaa olisi nähdä tällainen mielenosoitus vaikka sunnuntaina, ja katsoa sitten kuinka paljon sitä porukkaa silloin saataiisiin paikalle, veikkaisin, että kolmasosa, jos sitäkään, koska kuka nyt vapaapäiväänsä työttömän asialle uhraisi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"kyllä sen jokainen tietää, että ay-liikettä ei kauheasti kiinnosta työttämän asema, tämä nyt vain sattui niin hyvään saumaan, että tällä voi hieman kerätä pisteitä."

Jos ay- liikettä kiinnostaisi työttömän asema jotenkin positiivisella tavalla, se puolustaisi hallituksen toimia, sillä kyllä se nyt on ihan varma asia että passivoituneitä työttömiä pitää jotenkin yrittää patistella työnhakuun. Tämä on työttömän oma etu ja on hyvä että hallitus yrittää pitää huolta työttömistä.

Toki on niitäkin työttömiä jotka on riittävän aktiivisia muutenkin ja hakevat töitä aktiivisesti, mutta eihän heidän tarvitse vetää tästä hernettä nenään, eihän heidän tarvitse ryhtyä mihinkään lisäponnistuksiin.

Ainut puute tässä hommassa on sitten siinä että jos näitä kolmen työtunnin työkeikkoja ei löydy, niin entäs sitten. Pääministeri tuntui ajattelevan niin että niitä syntyy sitten kyllä normaalisti, kunhan niitä työnhakijoita ensin ilmaantuu riittävästi, kunhan kolmen tunnin työkeikat alkavat ensin kiinnostamaan työttömiä. Voihan se niinkin olla, mutta siltä varalta ettei niitä työkeikkoja spontaanisti synny, pitäisi olla joku varasuunnitelma, kenties hallituksella onkin sellainen, mutta eivät sitä halua nyt strategisista syistä paljastaa.

Juhamatti Kalima

"Jos ay- liikettä kiinnostaisi työttömän asema jotenkin positiivisella tavalla, se puolustaisi hallituksen toimia, sillä kyllä se nyt on ihan varma asia että passivoituneitä työttömiä pitää jotenkin yrittää patistella työnhakuun. Tämä on työttömän oma etu ja on hyvä että hallitus yrittää pitää huolta työttömistä."

Aktiivimallissa ei patistella työnhakuun, vaan *työpaikan saamiseen*. Siinä on vissi ero. Leikkaus napsahtaa täysin riippumatta siitä oletko hakenut aktiivisesti töitä vai et. Mikäli työtön ei saa töitä, hänen työttömyysturvaansa leikataan. Kaikki työttömät eivät myöskään voi ruveta yrittäjiksi, eikä kaikille ole tarjolla "työllisyyttä edistäviä palveluita". Työttömyysturvaasi voidaan siis leikata ilman että voit vaikuttaa asiaan millään lailla, ja se tässä kaikkein eniten hiertää, hallituksen lupauksen rikkomisen ja kansaneläkeindeksin (joka määrittää myös työttömyysturvan määrää) jäädyttämisen lisäksi.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#15 Petteri
Kyllä ne liittoon kuulumattomat ovat aina päässeet nauttimaan siitä mitä liittoon kuuluvat ovat uhranneet. Niin hyvässä kuin pahassakin. Kyllähän sinä sen varsin hyvin tiedät? Ay-liike pullistelee, koska työttömät ovat sitä vuosikausia vaatineet.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Emmi voisi vähän lukea tätä tekemääni blogia, missä on koostettu yleisimmät ongelmat aktiivimallissa.

Tässä ei riidellä ihmisistä vaan riidellään aktiivimallin vioista:

http://topira.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250073-koos...

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Saksan kansallissosialistit vastustivat myös lakkoja. Suomessakin äärioikeisto toimi lakonmurtajina.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vasemmistolaiset kommunistiset bolsevikit ja kansallissosialistit kielsivät lakkoilun. Samoin lakkoilu kiellettiin myös Mussoliinin fasistisen vasemmistolaisen työväenliikkeen toimin. Fasismillahan on vankka työväenliikeen perusta 1930 luvun Italiassa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Siis diktatuureissa ei saa lakkoilla.

Haluaako joku Suomesta diktatuurin? Esim. arvoisa blogisti?

PS. nyt kyseessä on mielenilmaus, ei lakko, puhumattakaan laittomasta lakosta. Diktatuureissa ei myöskään saa ilmaista mielipidettään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toistuvasti on halituksen taholta toitotettu kuinka kymppilista ja aktiivimalli ovat yhdessä kolmikannassa sovittu kokonaisuus - eivät ole. Miten hallituksen ministerit ja tämä johtava virkamies voivat pitää yhteisesti sovittuna jotain, johon yksi osapuoli ei suostunut?

Sopimus ei ole sellainen, johon yksi kolmesta osapuolesta ei suostu eikä allekirjoita. Se että hallitus päätti siitä huolimatta edetä ja nyt vielä väittää asiaa sovituksi, on suorastaan törkeää toimintaa. Voi olla hyväkin ettei tällä hallituskaudella paikallinen sopiminen etene, jos nykyhallituksen ajatus sopimisesta on tällainen.

Kikyssä myös sovittiin, että lisäheikennyksiä työttömyysturvaan ei tehdä, mutta silti hallitus niin tekee. Aktiivimallin väittäminen joksikin muuksi on puhdasta harhaanjohtamista. Lindström kunnostautui toppuuttelemalla mielenilmausta Iltalehden mukaan seuraavasti: "Ehkä kannattaisi kuitenkin malttaa ja katsoa minkä sisältöisenä tämä aktiivimalli oikeasti tulee sitten käyttöön."

Tässä piilee se yksi keskeisimmistä ongelmista ja epäoikeudenmukaisuuksista: laki tuli voimaan 1.1.2018 ja työttömien olisi pitänyt jo tuolloin tietää kuinka toimia lain mukaisesti, mutta ollaan vielä tänäänkin tilanteessa, missä vielä arvotaan millaisena aktiivimalli oikeasti tulee käyttöön? Haloo, planeetta maa kutsuu - näin ei tehdä modernissa oikeusvaltiossa. Kuvittelisi entisen oikeusministerin ymmärtävän jotain kunnollisesta lainvalmistelusta sekä kansalaisten oikeusturvasta - työtönkin on sentään vielä kansalainen.

Ihmettelen kuinka kevyesti moni suhtautuu tässä maassa lupausten ja sopimusten rikkomiseen kuin se olisi se uusi normaali - maassa, missä ennen sanaan ja kädenpuristukseen saattoi luottaa.

AY-liike ei anna vain asian mennä vaan käyttää sitä keinoa, joka sillä on, kun puheet eivät auta eikä hallituksen sanaan voi luottaa. Ellei mitään tehdä, sama meno jatkuu.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@28. Kaikkein älyttömin kommentti Lindströmiltä oli se, että viattomimmat tässä kärsivät työnantajat ja valtio. Siis häh? Pohjasakalla siis on tarpeeksi intoa kärsiä mielin määrin mutta ei nämä työnantajat ja valtio?

Kävitkö katsomassa omaa blogiani?

http://topira.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250073-koos...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kikyssä varmasti sovittiin näin, mikäli kiky olisi toteutunut täysmääräisesti.
Kikystähän tuli kuitenkin lopulta vain pieni tussahdus alkuperäiseen hallituksen tavoitteeseen nähden.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Ihan uteliaisuudesta kiinostaisi tietää ja nähdä tuo usein toistamasi sopimuksen kohta josta kerrot näin -->

"Kikyssä myös sovittiin, että lisäheikennyksiä työttömyysturvaan ei tehdä"

Niin ja ketkä olivat kikyssä nuo sopija osapuolet, jotka rikkoivat sopmuksen?

Toivottavasti toinen osapuoli oli Suomen hallitus, sillä jos se ei sitä ollut niin miten sitä silloin voi syyttää sopimuksen rikkojaksi?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kuulut ilmeisesti niihin, joiden kanssa jokaikinen asia on laitettava kirjallisesti sopimukseen. Tietänet kuitenkin että myös suullinen sopimus on sitova. Ei ole olemassa kirjallista sopimusta tuosta kuten ei kaikesta muuistakaan seikoista. En itse ole toistaiseksi havainnut hallituksen edustajien kiistäneen väitettä.

Kaiketi tiedät ketkä kikyä vaativat uhkailemalla leikkauksila mikäli sitä ei synny - olisiko Suomen hallitus, joka esitti samalla lupaukset, mitä ei tapahdu kikyn onnistuessa?

Samaa tasoa kuin #koulutuslupaus. Suomalaisen sanaan ei näköjään enää voikaan luottaa.

Ja tuskimpa tämä keskustan trollia uteliaisuudesta kiinnostaa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #62

On todella merkillistä, että vaadit välillä muilta kovinkin tarkkoja faktoja, siitä kuka on kenenkin kanssa jotain sopinut tms.

"En itse ole toistaiseksi havainnut hallituksen edustajien kiistäneen väitettä."

Oletko jonkun asiantuntijan muun kuin Ay-liikkeen toteavan, että nyt on sopimusta rikottu?
Jos et, niin oletko lainkaan ihmetellyt, miksi näitä ei ole näkynyt?

"Ja tuskimpa tämä keskustan trollia uteliaisuudesta kiinnostaa."

Ymmärrän, ja enpä tämän jälkeen enää ihmettele luonais-Suomen avin sivuilla nähtyä diaa, jossa lähes 20% teineistä oli vastannut rahoittavansa elämänsä tulevaisuudessa tukirahoilla.

Ps. Viime vaaleissa en kepun ehdokasta äänestänyt, kuten en Paavoakaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #83

Kiista on siinä,onko aktiivimalli leikkaus vai ei.Hallitus sanoo,että ei.Tunnustaa luvanneen,että ei leikata.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #153

Tänään 31.1.18 näytti työoikeuden professori kertovan oman kantansa tähän asiaan

"Työoikeuden professori Seppo Koskisen mielestä SAK:n perustelu aktiivimallin vastustamiselle ei näytä todelliselta."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240738-professori...

"Niin ay-puolelta kuin hallituksestakin täsmennetään Uudelle Suomelle, että kiisteltyä kohtaa ei ole suoraan kirjattu kiky-sopimukseen."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240684-juha-sipil...

Aina voidaan myös kysyä, että mikä leikkaus se sellainen on mikä ei koske kaikkia?

Ja mahtaako tuo Seppo Koskinen olla myös trolli, kun on tuota mieltä kuin lainauksessa kertoo olevansa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #155

En tiedä, seuraava lienee puhdasta sattumaa. Kyseessä on sama professori, joka pari viikkoa sitten julkaisi Elinkeinoelämän valtuuskunnalle tekemänsä analyysin kuinka poliittiset lakot pitäisi Suomessa kieltää. Epäilemättä hyvällä korvauksella ja kenen leipää syöt sen lauluja laulat.

Dosentti ja professorikin näköjään kelpaa heti, kun on sopiva mielipide.

Sinun ja Koskinen teoriaa voisi laajentaa, otetaan sadaltatuhannelta rahaa pois, mutta yhdeltä ei. Tällöin kyseessä ei ole leikkaus - nerokasta. Ei oikein kestä loogista tarkastelua.

Sipilän blogi on lähinnä naurettava, mikä naurattaisi ellei niin moni kärsisi. Keep Kepu-trolling jsalmi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #155

N.s. toinen mielipide toiselta professorilta: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005532659.html.

Hänen kantansa Koskisen EVAn toimeksiannosta tekemiin ehdotuksiin: ”Jos opiskelija toisi tuollaisen paperin, ei olisi muuta mahdollisuutta kuin hylätä se”.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Blogisti kertoo tekstillään lähinnä itsestään ja asenteestaan, ei muusta. Diplomaattisestikin muotoillen totean, että teksti on ahterista.

Kirjoittaja, vaikka esittää itsensä sitoutumattomana, osoittaa asenteellaan sidostaan entiseen puolueeseensa Kokoomukseen. Sen toimia eritoten on ns. aktiivimalli, joskin saman vastuun kantavat myös Keskusta ja Siniset.

Kun EK:n (puhe)torvi Ilkka Oksala kertoo käsityksensä, hän osoittaa samaa yhteiskunnan kokonaisuuden ymmärtämättömyyttä kuin blogistikin. EK:n poliittinen etäpesäke Kokoomus on tehnyt työtä käskettyä ja tässä tilanteessa ei muita mahdollisuuksia ole näköpiirissä kuin lakko.

Hävetkööt blogia suositelleet ja opetelkoot yhteiskunnan ja siinä elämisen perusteita kuin myös ihmisyyden perusteita. Unohtamatta perustuslakivaliokunnan kriittistä lausuntoa aktiivimallista.

Kahtiajaon aika on ohi, esitti eräs puolue. Ei ole, se syvenee, koska sitä syvennetään.

Italiassa on nimetty jokin vuosi sitten uusi suojelupyhimys (osin leikillisesti vaikka asia itsessään on vakava) ja hänen nimensä on San Precario. Juuri sitä odotan ammattiyhdistysliikkeeltä, että se tukee prekariaattia ja työttömiä, koska milloin vain (kiitos Kokoomus ja EK) kuka tahansa voi olla prekaari, työtön, aktivoitu. Perustuslaki ei tässä ole este, koska sehän on vain perustuslaki eli paperia ja mustetta tai bittejä jossakin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

31. Olet todella kiltti, kun käytit mietoja ilmauksia, minä olisin käyttänyt ronskimmin. Mutta hyvä kommentti oli.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Muokkasin sen alkuperäisen sanavalinnan synonyymikseen (perse = ahteri).

Kommentoin juuri Ari (Alsion) blogissa ja sama tännekin: pitäisi olla tappamisen meininki eli yleislakko, selkeä vaatimus: 1) perustuslakivaliokunnan kritiikki mallin suhteen täytäntöön 2) hallituksen ero.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

”Hävetkää ja opetelkaa ihmisyyden perusteita!”

Antakaa mun kaikki kestää! Mistä näitä ”ihmisyydellä” ratsastavia vasemmmistosotureita löytyy?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kariseni, olenkos minä kertonut sinulle poliittisista käsityksistäni?

Mitä ihmisyyteen ja sen opetteluun tulee: juuri kuten totesinkin. Koska ihmettelet, ryhdyt opettelemaan ihmisyyttä. Niin yksinkertaista se on.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ihan vain kommentti tohon kun sanoit että tämän kirjoittaja esittää olevansa sitoutumaton ja on mielestäsi asenteellinen.

Itse olen työläinen ja silti äänestänyt porvareita miltei aina. Siinä mielessä olen sitoutumaton että en ole sitonut itseäni oikeisto-vasemmisto akselille vaan kannatan hyvää politiikkaa kun sellaista näen välittämättä vaikka sitä edustaisi sitten vas. oik. tai vaikka perussuomalaiset.

Joten uskon että kirjoiitaja voi olla aidosti sitoutumaton

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

PA: "...ja silti äänestänyt porvareita miltei aina."

No, kukin mieltymyksensä ja kykynsä mukaan.

Itseäni lähinnä on IPU, se ei ole sen enempää oikealla kuin vasemmallakaan, vaikka kummastakin suunnasta sen voi nähdä olevan toisaalla. Yleisesti vasemmalla olen koulutuksen, soten, verotuksen suhteen.

Olet vapaa uskomaan blogistin "aitoon sitoutumattomuuteen", mutta kehotan sinua vertaamaan hänen tekstiään Kokoomus-tunnuksen alla seilaaviin skribentteihin tällä palstalla.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.A:"Itse olen työläinen ja silti äänestänyt porvareita miltei aina."

Tämä on se yksi eriskummallisuus mikä itseäni ihmetyttänyt useinkin. Ihmiset tietävät(iso osa ainakin), että kokoomuksen ja kumppaneiden mukana mennään metsään, mutta kun on pakko kolmen tonnin tuloilla kuulua kanssa tähän "eliittijoukkoon", niin eihän sitä voi kaverille kertoa että jotain "työväkihenkistä"..johon ne alkaisi köyhäksi haukkua ja luulisi ettei menekään hyvin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Onhan se aiheellista laittaa taas jäsenmaksuja maksavat kadulle ! Ay pomot alkoivat jo selvästi pelätä, että ay-liike on alkanut enemmänkin näyttää valtionavustuksilla elävältä grynderiltä, vuokrakiskurilta, suursijoittajalta, pääoman puolestapuhujana sekä agressiiviselta verosuunnittelijalta. Jotain oli tehtävä, että jäsenet eivät sitä liikaa huomaisi.

Ay agendalla on ollut jo kauan motto. Voitot meille ja kulut valtiolle !

Ei vakuuttanut Jorma Eloranta olevan kovinkaan sitoutunut yrittäessään nostattaa henkeä SAK:n valtuuston kokouksessa. Elorannan kannattaisi palkata yleisön eteen parempi agitaattori.

Kyllä tämä mielenilmaus on monelle pakkopullaa. Ainoa ilo on saada pitkä viikonloppu ja kova krapula.

Eikä tämä mihinkään johda. Korkeintaan ay pomot saavat hetkeksi takaisin mielikuvan työläisten edustajina jotta voivat perustella seuraavaa jäsenmaksun korotusta. Ay pomojen palkathan kerittiin jo huimasti nostaa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Ilkka hyvä!

Kirjoitat: "Ay agendalla on ollut jo kauan motto. Voitot meille ja kulut valtiolle !"

Haukut aivan väärää puuta. Tämä motto on jo kauan kuulunut pääomapiireille, joita jostakin syystä kovasti tunnut teksteilläsi tukevan! Viittaan nyt esimerkiksi EU:n tukipaketteihin ja vaikkapa kotimaisiin yritystukiin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Nikolle, joka sanoi, että "Ellei mitään tehdä, sama meno jatkuu."

Kerron, että Uusi Suomi -toimitus poisti minun reilu tunti sitten laittamani "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -puheenvuoron.

Tee tässä nyt sitten jotain, kun kukaan ei oikeasti halua keskustella ja sopia tätä asiaa. Kaikki vaan heittävät bensaa liekkeihin - varsin turhauttavaa :(

Tässä sinnikkäimmille sovittelijoille:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

No jo oli aikakin ! Eihän tämän alustan tarkoitus ole se, että joku postaa linkkiään joka ainoaan blogiin taukoamatta päivästä toiseen.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Olisikohan mahdotonta sorvata sellaiset lait ja asetukset että ei olisi laittomia lakkoja. Jotenkin tällainen tieten tahtoen olemassaolevan lain rikkominen tuntuu omituiselta varsinkin kun lakkoileva osapuoli oikein tuntuu uhoavan ryhtymisellään laittomuuksiin.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Yksi mahdollisuus olisi että ennen lakkoa työtuomioistuin katsoisi onko lakko laiton vai laillinen ja jos laiton se pitäisi peruutaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jos nyt mitataan suhteellisesti, mitä aktiivimalli kaikkein pahimmassa skenaariossa työttömälle merkitsee rahallisesti käytännössä.

Työmarkkinatuella ja peruspäivärahalla olevalle menetykset ovat pahimmillaan, jos työtön ei osallistu lainkaan aktivointiin n. kahden savukkeen hintainen menetys päivässä kuukausittain.

Ansiosidonnaisella olevalle menetykset ovat pahimmillaan, jos työtön ei osallistu lainkaan aktivointiin n. viiden savukkeen hintainen menetys päivässä kuukausittain.

Eli ei tässä nyt valtavista asioista ole kyse pahimmillaankaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

"Aktiivimallista paljastui yllättävä puute, jota kukaan ei ottanut huomioon: työllistyminen voi tyssätä, jos lasta ei saa nopeasti hoitoon
Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan aktiivimallin mahdollisia vaikutuksia päivähoitoon ei ole pohdittu. Lain mukaan kiireellinen hoitopaikka täytyy järjestää kahdessa viikossa."

Tästäkin varmaan puhuin jo viikkoja etukäteen, mutta ketään ei kiinnosta.
https://yle.fi/uutiset/3-10047394

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Juuri uutisoitiin, että hallituksen kaavaileman aktiivimallin seurauksena joukko ay-liikkeitä ovat intoutumassa laittomaan lakkoiluun."

Lakko on aina laiton, jos se toteutetaan työrauhavelvoitteen voimassa ollessa eli silloin, kun työehtosopimus on voimassa ja lakon voidaan tulkita kohdistuvan johonkin työehtosopimuksessa sovittuun asiaan tai työnantajan työnjohto-oikeuteen.

Eli lakko ei ole laiton koska se ei kohdistu TES:ssä sovittuun asiaan tai työnjohto-oikeuteen. Kyse on perustuslain turvaamasta poliittisesta Suomen hallitukseen kohdistuvasta lakosta.

Tottakai lakon pitääkin vaikuttaa mahdollisimman laajasti jotta saadaan painetta muutokseen, lakko joka ei vaikuta meidän elämäämme on sama kuin sitä ei olisi ollenkaan.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Emmi. Kyse ei ole laittomasta lakkoilusta. Ehkä ei pitäisi antaa julkisesti väärää kuvaa.
No on tullut todettua, että monissa tapauksissa ihmiset luulevat enemmin kuin tietävät. Sitten on ihmisiä jotka muuten vaan pahansuopaisuuttaan vääristelevät asioita.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ilkka Varsio ja Lauri Kiiski,

en malta olla vielä sanomatta, että kun verrataan hallituksen aktiivimallia ja "Aidosti palkitsevaa aktiivimallia", niin ensimmäisen ja jälkimmäisen mallin välillä on eroa jälkimmäisen hyväksi 66,- euroa kk:ssa - siis sen pitkäaikaistyöttömän hyväksi. Sillä rahalla ostelee jo kahden viikon perusruoat.

Kaikki on siis suhteellista.

Ja mitä hyvää "Aidosti palkitsevassa aktiivimallissa" autettava sitten saa? Sille ei nyt kukaan näytä laittavan mitään arvoa. Eli usein siis niille yksin avuttomana kotona asuville ikäihmisille, joiden kotihoitajat viipyvät usein vain vartin käydessään - tai siis juostessaan...

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Onpas halpaa ruokaa jos 66 € saa kahden viikon ruoat..4,7€/pv

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jos nyt työtön ei syystä tai toisesta osallistu työvoimapolittisiin vaatimuksiin ja on menettämässä 4,65 % osuuden päivärahoistaan 3 kk ajaksi, niin kattahan toki maan muu järjestetty sosiaaliturva aiheutuneen menetyksen mm. toimeentuloturvan ja asumislisien myötä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@87. 3 kk ei välttämättä palauta 4,65% alenemaa vaan siinä täytyy tehdä 2 viikkoa täyttä työtä, jotta alenema poistuisi. Siinä ei enää päde 18 tuntia 3 kuukaudessa.

Lisäksi toimeentulotukikaan ei takaa vaan kela voi aiheuttaa siihen 20% aleneman, kun työtön on millä tahansa menettelyllään (ei löytänyt töitä, ei päässyt kursseille) työttömyyden jatkumisen. Toistuvista menettelyistään on sitten 40% alenema tt-tukeen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

https://www.sak.fi/aineistot/uutiset/aanityottomal... Tällä sivustolla päivitetään ajankohtaista tietoa kuljetuksista. Että päässee laitakaupungiltakin mielenosoitukseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sattuipa sopivasti, että tilausajot oli rajattu AKT:n lakon ulkopuolelle. Varmasti puhdasta sattumaa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tässä on niin vakava paikka, että bussifirmojen johto pitää varmaan bussit varikolla tuen osoituksena.

Toni Rintala

"Sattuipa sopivasti, että tilausajot oli rajattu AKT:n lakon ulkopuolelle."

Mielenilmauksen apuna voi olla vapaaehtoinen kuljettaja. Pohjoismainen tapa nämä lailliset poliittiset mielenilmaukset.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #89

Miksi pitäisi olla vapaaehtoinen, kun AKT:ssa kyllä on aina osattua rajoittaa lakkojen kattavuus optimaalisen muille aiheutetun haitan ja oman hyödyn mukaan. Jos lakko koskisi myös tilausliikennettä, olisi työnantajansa bussia kuljettava henkilö rikkuri ihan riippumatta siitä saako hän suorittamastaan työstä palkkaa. Eri asia sitten, ettei liitolta varmaan tulisi mitään sanktioita, tai työkavereilta kostotoimia niin kuin muille jotka haluavat vain täyttää sitoumuksensa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #123

"Miksi pitäisi olla vapaaehtoinen"

Koska vapaaehtoinen on hyvä. Ketään ei pakoteta jäämään kotiin.
Aina löytyy kymmeniä vapaaehtoisia kuskeja kuskaamaan satoja mielenosoittajia tapahtumaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #148

Etkö jaksanut lukea virkettä loppuun?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #157

"AKT:ssa kyllä on aina osattua rajoittaa lakkojen kattavuus optimaalisen muille aiheutetun haitan ja oman hyödyn mukaan"

Tämähän kertoo hyvästä toiminnasta. Näinhän ne työtaistelut pitääkin toteuttaa. Mitä järkeä pitää työtaistelu, joka A) haittaa itseä ja B) ei haittaa ketään muuta. Mitä siihen enempää kommentoimaan..

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #164

Kommentoit kuitenkin, lisäämättä mitään keskusteluun. Sitä ihmettelin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hienoa Emmi! On todella tarpeen pöllyttää naftaliineja paikalleen jämähtäneitten hartioilta, johon toki itsekin aika ajoin lukeudun. Kissat on nostettava pöydälle. Jatka samaan malliin. Nuorien soisi astuvan muutenkin vahvemmin esiin. Myös täällä puheenvuorossa. Tässä alkaa itsekukin kiertää kehää tai kaivaa poteroaan entistä syvemmälle.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Voiks tätä sanoo sellaseks paperittomaks lakoks?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Pasi Anttila,

4,7 € / pv on surullisen vähän, mutta siksipä porukat on leipäjonoissa...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ollaan aika lailla väärällä tiellä jos työmarkkinajärjestöt ryhtyvät käyttämään lakkoasetta oppositiopolitiikan tukemiseen. Onko tässä sanoma se, että hallituksen pitää antaa periksi painostukselle ja peruuttaa laki, onko tilalle mitään parempaa esitystä?

Selvyyden vuoksi tulkoon mainituksi, etten kannata hallituksen aktivointimallia, esitin itse paria aktivoivaa mallia:

http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

PS: Olisiko se myös yleisesti hyväksyttyä jos työnantajaliitto pistäisi työsulun jonkun haluamansa asian ajamiseen. Koska muuten työsulkua on viimeksi käytetty ja miksi, en muista?

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

"Suomessa poliittisiin lakkoihin ja mielenilmauksiin suhtaudutaan lainsäädännössä poikkeuksellisen sallivasti. Poliittinen lakko on sallittu, vaikka sillä pyrittäisiin muuttamaan jo säädettyä lakia."
Työoikeuden professori Seppo Koskinen, TS 31.1.2018

Se siitä laittomasta lakosta!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ruotsiin verrataan usein siinä mielessä, että siellä on kaikki paremmin.

Pysäyttävä kuva kertoo, kuinka Suomi pesee lakkoilussa Ruotsin ja Norjan

https://www.talouselama.fi/uutiset/pysayttava-kuva...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Wärtsilän telakalla oli kunnon vanhaan aikaan kommunistien toimesta jopa yli 2.000 lakkoa vuosittain. Lenin-sedän oppi " keinolla millä hyvänsä " ja tilaisuus tekivät tuolloin mokoman mahdolliseksi. Perjantait taisivat tuolloin olla poikkeuksetta palkallisia " lakkovapaita " , kuten näyttää olevan ylihuomisenkin kanssa.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Kaverini oli juuri noihin aikoihin Turun telakalla töissä ja mukana Metalli-49:n toiminnassa. Ainakin hän valitti silloin lakkojen aiheuttamaa lovea ansioihin, eivät tainneet olla palkallisia nuo päivät?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #97

Totta, lakkopäivät eivät ole palkallisia. Yhdynkin siis puolalaisen, täällä Suomessakin kovasti kehutun Solidarność:n aikoinaan esittämään keskeiseen vaatimukseen palkallisista lakkopäivistä, etenkin poliittisista. Ja tietysti ylityökorvauksineen jos lakkotanssiaisten jatkot menevät myöhään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #107

Ei sovi unohtaa myöskään päivärahaa, jos lähtee Helsinkiin mieltään osoittamaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #124

Totta, kas kun pääsi unohtumaan. Matkakulut olisi hyvä myös korvata kristilliseen tyyliin ainakin parilla eri kulkuvälineellä asian tärkeyden edellyttämällä tasolla ja luokassa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hei kaikille! Hypätkää keskustelemaan Birgitta Valosen puheenvuoroon, jossa mietitään sitä, pitäisikö työttömien perustaa oma puolue "Aktiiviset Työttömät"?

Se Birgitan ketju, jota tarkoitin on "Mikä on se työttömän keino, jolla voi vaikuttaa itseään koskeviin ratkaisuihin?"

Tuomas Virtanen

"Mutta kaikkein pöyristyttävintä tässä kaikessa on se; kuka Suomen yhteiskunnassa käyttää poliittista valtaa, millä mandaatilla ja keiden kustannuksella?"

Emmin kannattaa yrittää ymmärtää asioita hieman laajemmin ennen kuin laukoo yksinkertaisia totuuksiaan. Opiskelun voi aloittaa vaikka oheisesta Areenan ohjelmasta:

https://areena.yle.fi/1-3319316

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Miten ihmeessä jenkkiläisen vasemmistoanarkistin opit liittyvät nyt tähän yhteyteen ?

Ei Chomskikaan mikään messias ja virheetön ajattelija ole, vaikkakin on omaehtoinen tiensä kulkija. Netistä löytyy paljon myös asiallista kritiikkiä Chomskyn poukkoilevalle monologille. Mies tunnetaan paremmin tiedepiireissä linguistiikkaan liittyvän työnsä ansioin, eikä niinkään vasemmistoanarkofilosofina.

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Tässä yhteiskunnassahan on annettu siimaa velttoilijoille toisten tekemien rahojen varassa jo vuosikymmeniä.

On jo aika nykiä välillä sitä siimaa takaisin kelalle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun tämänkin blogin yhteydessä väitetään perjantaisen mielenosoituksen, tai poliittisen lakon, ihan miten vaan, olevan laiton niin lainaan tähän osan EK:n entisen työmarkkinajohtajan Lasse Laatusen IL:n blogista. "Suomen oikeuskäytäntö on tulkinnut poliittiset työtaistelut LAILLISEKSI silloin, kun niihin ei liity peiteltyä eikä välillistä omien työehtoetujen ajamista" Höpötykset laittomasta lakosta on syytä lopettaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Saako liittoon kuulumattoman pakottaa osallistumaan poliittiseen mielenilmaukseen?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Juuri uutisoitiin, että hallituksen kaavaileman aktiivimallin seurauksena joukko ay-liikkeitä ovat intoutumassa laittomaan lakkoiluun. "

Missä uutisoitiin niin? Jos tällaisen olet jossain nähnyt, sinun on syytä ilmoittaa siitä JSN:oon valheellisesta uutisoinnista.

Vai oliko kyseessä joku MV:n tyyppinen "uutinen"?

On todella omituista että US nostaa "karuselliinsa" etusivulle blogikirjoituksen, joka perustuu valheelliselle uutiselle.

Käyttäjän SippoKhmi kuva
Sippo Kähmi

Missä tiedotusvälineessä on uutisoitu "laittomasta lakosta"? Ihan että tiedän kenestä teen valituksen JSN:lle virheellisen uutisen levittämisestä. Vai oliko tämä kokonaan omaa keksintöäsi?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tavallaan tämän blogin valheellisen otsikon nosto on virheellisen uutisen levittämistä.

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela

Lakiteknisesti otsikkoni on harhaanjohtava, kiitos asiantuntevista kommenteista. Muotoilen tekstini uudelleen uusin termein niin voidaan sitten keskustella itse blogin sisällöstä ja argumenteista otsikon sijaan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Naurettavaa, kuten tiedät itsekin. Keskustelua blogin "sisällöstä" ja "argumenteista" (kyllä, lainausmerkit) on käyty melko pitkä ja polveileva ketju ja varsin monen kommentoijan voimin sekä heidän välillään. Miltei tyyten poissaolollaan on loistanut blogisti. Fiksua ja aktiivista blogistilta? Aivan, ei ole.

Kun ei ole mitään järkevää blogiiin laitettavaksi, tyhjyys ja virheet eivät uudelleen muotoilulla miksikään muutu, eivät lakiteknisesti kuin myöskään muutoin.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Sehän on ihan selvää, että Rinne on tilannut nämä lakot saadaksen tuke politiikalleen. Koska SDP on järjestänyt työpaikkoja Suomeen? Jos SDP olisi voittanut 1918, niin lakko-oikeus olis kumottu välittömästi Leninin mallin mukaisesti ja kaikki maanomistajat olisi ammuttu.

Käyttäjän SippoKhmi kuva
Sippo Kähmi

Olisikin tilannut, niin antaisin heti ääneni SDP:lle!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Älkäähän vielä riehaantuko vaikka pikkusen ajoittain valoa pilkistääkin risukasaan. Muistellaan hetki vaikka Urpilaista, Lipposta jamitäniitäonkaan lehtisiä, jungnereita ja ahti- sekä jaakonsaaria.

Helena Wee

Menikö puurot ja vellit sekaisin?

Wikipedia: "Lakko on laiton, kun työehtoihin kohdistetaan työtaistelutoimia työehtosopimuksen ollessa voimassa." Mistä lähtien aktiivimalli ja muut liittoihin kuulumattomiinkin liittyvät hallituksen sekoilut ovat kuuluneet työehtoihin?

"Suomessa lakot ja työsulut ovat laittomia, mikäli ne rikkovat voimassa olevaa työehtosopimusta. Lakkoon voidaan laillisesti ryhtyä mikäli
- alan työmarkkinaosapuolten (ammattiliiton ja työnantajajärjestön) välillä ei ole voimassa olevaa työehtosopimusta (niin sanottu sopimukseton tila), tai
- lakko kohdistuu johonkin selvästi työehtosopimuksen ulkopuoliseen asiaan. Tällaisia lakkoja voivat olla esimerkiksi myötätuntolakot tai poliittiset lakot.
- jos kyseessä on työriita, jätetään ilmoitus vastapuolelle ja valtakunnansovittelijalle vähintään kaksi viikkoa ennen työtaistelun alkamista. "
Aktviimalli on kiky-sopimuksen vastainen lisäleikkaus työttömyysturvaan. Kun liitot taipuivat kiky-sopimukseen, niin hallitus lupasi, ettei työttömyysturvaan tehdä lisäleikkauksia ja näin on menetellyt vastoin sovittua.

Suomi on toistaiseksi oikeusvaltio ja oikeusvaltiossa kansalaisilla on perustuslaillinen oikeus paitsi ilmaista mielipiteensä myös vaikuttaa itseään koskevien lakien tekoon, olipa vaikuttamisen muoto poliittininen tai mikä tahansa muu. Oikeusvaltiossa myös hallitus kunnioittaa Perustulakia ja ihmisoikeuksia eikä tee koko maasta koekaniinilaboratoriota eikä pyyhi takamustaan perustuslakivaliokunnan ja asiantuntijoiden palautteella seuraavaa "lakia" valmistellessa. Ei eletä monarkiassa eikä diktatuurissa eikä tähän maahan tarvita yhtään sen enempää Sipilän hallituksen kaltaisia amatöörejä eikä osittain laittomia viritelmia (ns. siniset) johtamaan maata! Hallitus ei kyennyt tekemään ensimmäistäkään hanketta maan ja sen kansalaisten hyödyksi alkoholilitkujen saamista siwoihin ja hallintarekisteriveronkiertoa lukuunottamatta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Blogisti astuu virheellisin otsikoineen estradille. Ja sen jälkeen vetäytyy kommentoijien selän taakse vastaamatta huutoonsa. Ei ainakaan rehtiä suoraselkäistä toimintaa.

Käyttäjän MarkkuPalokangas kuva
Markku Palokangas

Mitä ihmettä ! Kyllä pitäisi olla edes perusasiat hallussa kun kommentoi asioita. Poliittinen lakko on laillinen lakko. Suomessa on sananvapaus,lehdistönvapaus, äänioikeus ja lakko-oikeus. Tätä kutsutaan demokratiaksi. Esimerkiksi Turkissa näin ei ole, vaikka Suomen ulkoministeri Soini ilmoittaakin Suomen ja Turkin nykyjohdon jakavan samat demokraattiset arvot. #aktiivimalli

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela

Poliittinen lakko on laillinen, mutta olisi hyvä keskustella, onko näin oltava? Jos ammattiyhdistyksillä on oikeus käyttää poliittista lakkoa ja vetää mukaan lakkoon haluttomat demokraattisesti valitun hallituksen työllisyystoimien vuoksi, täytyy tässä maassa jatkossa päätöksiä tehdä ammattiyhdistysliikkeiden pillin mukaan. Onko tämä mielestäsi toimivaa demokratiaa? Kysymykseni siitä, kuka Suomessa käyttää valtaa ja keiden kustannuksella, on tässä asiayhteydessä varsin paikallaan. Vaikka kritisoin poliittisen lakon oikeutusta, en silti ole kyseenalaistamassa lakko-oikeutta kokonaan. Moraalisesti lakko-oikeus on hyväksyttävämpää, mikäli se koskee työntekijän ja työnantajan välisiä tes-neuvotteluja tai työntekijän oikeuksia. Tällöin lakko on mielestäni suunnattava haitaksi sille, joka näihin voi vaikuttaa. Nyt SAK on hyökkäämässä hallituksen aktiivimallia vastaan, joka nimenomaan on yksi työllisyystoimenpide eikä siihen osallisena ole millään tavalla työnantajat tai tavalliset kansalaiset, joihin perjantain lakko nyt kohdistuu.

Käyttäjän SippoKhmi kuva
Sippo Kähmi

Kysyt, onko oikein, että työläisillä on mahdollisuus päättää omasta työstään yhtenä päivänä vuodessa. Kyllä, se on oikein.

Kysyt, onko oikein, että ay-liike saa osoittaa mieltään, kun maassa on hallitus joka on pettänyt lähestulkoon jokaisen vaalilupauksensa, pettää ja valehtelee jatkuvasti, ja rikkoo jopa omat sopimuksensa ay-liikkeen kanssa. Kyllä, se on oikein.

Väität, että lakko kohdistuu "tavallisiin kansalaisiin". Tämä on väärin; me tavalliset kansalaiset olemme ne, jotka lakon _järjestävät_. Lakko kohdistuu sikaileviin päättäjiimme, jotka kaikella toiminnallaan ovat osoittaneet itsensä epäluotettaviksi ja haitallisiksi juuri meille "tavallisille kansalaisille".

Väität, että aktiivimalli on "työllisyystoimenpide". Tämä on väärin; aktiivimalli on työttömien rankaisutoimenpide eikä se tietääkseni sisällä ainuttakaan työllisyyttä lisäävää toimenpidettä. Ainoa työllistäminen jonka malli on luonut tai tulee luomaan koskee Kelan työntekijöitä, joille ylimääräiset rankaisutoimenpiteet tuottavat ylimääräisiä paperitöitä.

Toivottavasti näistä vastauksista on ollut apua.

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela Vastaus kommenttiin #167

"Kysyt, onko oikein, että työläisillä on mahdollisuus päättää omasta työstään yhtenä päivänä vuodessa." Näin en kysynyt ja tiedät sen itsekin. En myöskään allekirjoita, että hallitus olisi pettänyt vaalilupauksensa. Poliittinen oikeisto voitti vaalit, koska ihmiset haluavat uudistuksia esimerkiksi juuri työttömyyden hoitoon. Tähän on vastattu.

Ja lakko nimenomaan kohdistuu tavallisiin kansalaisiin. Niin kuin tekstissäni toin esiin: esimerkiksi julkisen liikenteen seisahdus ei paljon hetkauta ministeri-Audien takapenkillä. Sen sijaan hallaa se tekee useille tavallisille ihmisille, joilla ei ole varaa omaan autoon ja jotka perjantaina haluavat liikkua töihin, opiskeluihin, viedä lapsia päiväkotiin ja muihin asiointeihin. Se tekee myös hallaa Suomen viennille ja teollisuudelle. Jos ay-liikkeillä on oikeus sooloilla demokraattisesti valitun hallituksen työllisyystoimenpiteitä vastaan, jotka eivät edes kosketa sen jäsenistöä tai heidän työpaikkojaan, demokratia ja poliittinen järjestelmä ajautuu sekaannukseen, jossa poliittista valtaa käyttää jokin muu kuin kansan valittu eduskunta. Tätäkö haluat?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kurkela kysyy: "Poliittinen lakko on laillinen, mutta olisi hyvä keskustella, onko näin oltava?"

Vastaus on ihan itsestään selvä: on oltava!

Voimme toki keskustella siitä kuka käyttää valtaa. Kuinka paljon esimerkiksi EK käyttää valtaa poliittisen osastonsa toimeenpanevan komitean eli hallituksen kautta.

Aktiivimalli ei luo yhtään uutta työpaikkaa eikä työllistä yhtään eikä ketään.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #174

Jorma Myyryläinen

Miten sitten suu pannaan, jos EK päättää vastustaa sellaisen hallituksen päätöksiä jossa korotetaan työnantajamaksuja tai leikataan yritystukia.

EK pistää poliittisen lakon julistamalla työsulun. Sehän ei sitten varmaan enää käy, vai?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #180

Jos menevät samalla lumituiskuun Valtioneuvoston linnan eteen pitämään mielenilmausta niin mikä ettei.

Mutta todellisuudessa JOS hallitus uskaltautuisi, niin eikähän pää- ja muut vastuulliset ministerit olisi hyvinkin nöyrin mielin Etelärannassa vastaanottamassa n.s. rakentavaa kritiikkiä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #181

Hyväksyt EK:n työsulun vain jos se toteutetaan lumituiskulla. Hmm, mielenkiintoinen vastaus Ilkka Varsion kysymykseen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Useimmissa maissa poliittiset lakot ovat kiellettyjä ja laittomia. Näistä esimerkkinä läntiset demokratiat Britannia ja Saksa.

Jokainen voi itse mielessään miettiä, onko paljon harmia ja taloudellisia menetyksiä aiheuttava yhden oppositiopuolueen ja yhden ammattiyhdistyskeskusliiton masinoima ulkoparlamentaarinen lakko vapailla vaaleilla demokraattisesti valittua parlamentaristista lainsäätävää elintä vastaan oikeutettu ja demokratiaa kunnioittava ?

Mielestäni tässä tapauksessa SDP ja SAK pyyhkivät demokratian ja parlamentarismin kunnioituksella omia hanureitaan. Tämä tulee varmasti näkymään SDP:n kannatuksessa toisin, mitä alun perin on ajateltu, sillä tolkun kansa tuskin sietää asiaan nähden täysin mieletöntä teennäistä läpinäkyvää valtapullistelua laillista eduskunnan kokoonpanoa vastaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa tulkinta muiden maiden poliittisten lakkojen kiellosta perustuu yleensä termien sotkemiseen ja tietämättömyyteen, toteaa Hankenin professori N.Bruun Hesarissa (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005532659.html).

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Myyryläiselle tiedoksi, että ILO:n arvioita ei noudateta mm. Saksassa ja Britannissa, joissa poliittiset lakot ovat kiellettyjä. Linkkisi proffa voi olla asiasta mitä mieltä hyvänsä tässä kysymyksessä ja ILO:n pyrkimys lienee paremminkin tarkoitettu länsimaiden ulkopuolelle kehitysmaihin ja kehittyviin maihin.

Toimituksen poiminnat