EmmiKurkela

Eduskunta suunnan näyttäjänä seksuaalirikosten uhreille

Viides päivä joulukuuta vuonna 2017 juhlittiin Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Tuona päivänä mielessäni kiisi kuva Suomen historiasta, sen eri vuosikymmenistä ja erityisesti siitä kehityksestä, minkä olemme Suomessa saavuttaneet. Köyhästä ja hajanaisesta maasta tuli järjestäytynyt yhteiskunta, joka on ollut monessa asiassa suunnannäyttäjänä koko maailmalle. On lukuisia ihmisiä, joiden työlle on annettava tunnustusta, mutta tänään ajankohtaisten asioiden keskiöstä mieleeni nousee erityisesti Minna Canth ja ensimmäisen aallon feministit, jotka ovat rohkeudellaan ja viisaudellaan osaltaan parantaneet suomalaisten naisten asemaa tässä yhteiskunnassa. Naisten aseman paraneminen on ollut vauhdikasta Suomessa, jossa muun muassa naisten äänioikeus astui voimaan ensimmäisenä koko maailmassa. Tämän kehityksen soisi jatkuvan yhä niin, että naisten asema paranisi täysin tasa-arvoiseksi miesten rinnalla.

 

On ollut hienoa huomata, miten eduskunta oikeusministeri Häkkäsen ja oikeusministeriön johdolla on ajanut seksuaalisen häirinnän ja muiden seksuaalirikosten uhrien asemaa eteenpäin. Vast' ikään eduskunnassa käyty keskustelu seksuaalisesta häirinnästä on myös omiaan tekemään tabuna ollutta asiaa näkyvämmäksi ja tuomittavammaksi. Kehitysaskeleet ovat hyvät, mutta riittämättömät, jos eduskunnassa ei jatketa suoraselkäisesti samalla linjalla. Viime aikainen kohu-uutisointi edustaja Hakkaraisen toimista uhkaa vesittää koko eduskunnan roolimallin seksuaalisen häirinnän vastaisessa kampanjassa, jos eduskunnassa ei tehdä konkreettisia rangaistustoimia Hakkaraiselle.

 

Seksuaalirikoksissa on aina uhrin päätös viekö asiaa rikosilmoitukseen ja sitä kautta rikostutkintaan asti. Tutkimusten mukaan rikosilmoitusten tekemisen kynnys on korkea, esimerkiksi raiskaustapauksissa vain noin 25%. Veera Ruoho on ottanut kantaa lehdistössä, että rikosilmoituksen tekeminen tuntuu vaikealta. On helppo uskoa, ettei päätös tekemisestä ole kenellekään uhrille helppo. Toisaalta Ruoho itse poliisina ja kansanedustajana - varsinkin tällaisessa tilanteessa, jossa seksuaalirikokset ovat olleet eduskunnankin toimesta pinnalla - voisi näyttää esimerkkiä jokaiselle suomalaiselle, miten uhrin ei tarvitse hävetä osaansa, ja kuinka tärkeää rikollisten saaminen vastuuseen on koko yhteiskunnan muuttumisen kannalta. Näkisin tässä tilanteessa Veera Ruohon esimerkin olevan äärettömän tärkeä ja tukevan eduskunnassa tähän asti käytyä keskustelua, mikäli asiaa ei painettaisi villaisella.

 

Jos Perussuomalaiset haluavat säilyttää kasvonsa puolueena, joka kunnioittaa jokaisen ihmisen koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta kehostaan, se asettaa Hakkaraiselle tuntuvan sanktion. Huomionarvoista teossa on se, että teko on tapahtunut eduskunnassa ja kohdistunut kansanedustajaan. Se ei tee teosta enemmän tai vähemmän tuomittavaa, mutta se ei voi olla heijastumatta käsitykseen siitä, kuinka korkealle edustaja arvoittaa asemaansa ja esimerkkiään kansanedustajana sekä kuinka "pyhänä" paikkana edustaja pitää valtion yhtä tärkeimmistä instituutioista.

 

Sekä Veera Ruoho että Perussuomalainen puolue voivat jatkaa esimerkillään 100-vuotiaan Suomen kehittymistä kohti tasa-arvoisempaa ja oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Hakkaraisen toiminta oli ilmeisen törkeää ja sitä on syytäkin paheksua. Mutta ihan vakavasti, onko tuollainen törttöily asia joka pitää käyttää käräjillä? Kaikkia törttöilyjä ei ehkä tarvitse pitää rikoksina josta kuuluisi saada tuomio oikeudessa.

Minulta varastettiin omaisuutta noin tonnilla. Asiaa ei tutkittu siitä syystä että kyse oli liian vähäpätöisestä asiasta. Tavallaan ymmärränkin sen; kallista koneistoa ei ole järkeä kuormittaa jokaisella pikkuasialla. Vaikka minun mittakaavassani kyse on toki isosta asiasta. Jotkut asiat ihmisten on vain selvitettävä itse.

Loppuhuomiona se että raiskaus on tietysti jo niin vakava asia että siitä pitää tuomita - kuten mikä tahansa muukin nöyryyttävästi toteutettu pahoinpitely.

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela

Olen kanssasi samaa mieltä, että tokihan raiskaus ja seksuaalinen häirintä tai pakottaminen seksuaalisluontoiseen tekoon on eri vakavuusasteilla. Itse kuitenkin arvotan jokaisen fyysisen koskemattomuuden niin korkealle, että siihen kajoaminen on rikos, josta täytyy lain edessä joutua vastuuseen. On oikeuslaitoksen tehtävä sitten arvioida, kuinka vakavin sanktioin siitä tulee rangaista voimassa olevien lainsäädännöllisten raamien puitteissa.

Pekka Pylkkönen

Käräjillä ei ole mahdollisuutta puuttua kaikkeen, ei edes koskemattomuuden loukkauksiin. Ehkä tuolla nyt voisi olla jotain symbolista arvoa, mutta Hakkaraisen örveltämisen kaltaisessa tapauksessa suosisin kyllä sosiaalisen hinnan maksattamista käräjien sijaan.

Persut voisivat velvoittaa Hakkaraisen vaikka lahjoittamaan Brother Christmasille 10 päiväsakon verran rahaa! Korvataan huonoa joulumieltä hyvällä joulumielellä :)

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Ruoho twiittaa: Olen tänään tehnyt rikosilmoituksen eduskunnan ahdistelutapauksesta. Asia on poliisin tutkinnassa. Minulla ei ole enää muuta kommentoitavaa asiasta.

Toimituksen poiminnat